Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

SP v nogometu: branilci lovorike Nemci uvodoma na kolenih (VIDEO)

Za presenetljivo mehiško zmago z 1:0 je že v prvem polčasu poskrbel Hirving Lozano.
Hirving Lozano je takole pokopal Nemce. Foto Christian Hartmann/Reuters
Hirving Lozano je takole pokopal Nemce. Foto Christian Hartmann/Reuters
J. P.
17. 6. 2018 | 17:09
17. 6. 2018 | 19:24
5:51
Moskva – Potem ko so se branilci srebra s prejšnjega nogometnega svetovnega prvenstva Argentinci na tokratnem mundialu v Rusiji uvodoma že opekli in izvlekli zgolj točko v dvoboju z žilavimi Islandci (1:1), so danes še hujšo lekcijo dočakali šampioni izpred štirih let Nemci, ki na slovitih Lužnikih niso znali streti mehiškega odpora. Še več, osvojili niso niti točke. Nasprotniki, ki so se na zadnjih šestih turnirjih vselej prebili skozi prvi del, a brez izjeme izpadali v osmini finala in končali med 10. in 15. mestom, so namreč zmagali z 1:0, že v prvem polčasu je bil mož odločitve Hirving Lozano.

Elf je uvodni dvoboj na svetovnih prvenstvih sklonjenih glav končal šele drugič v zgodovini, po letu 1982, ko je premoč priznal Alžiriji, a se nato vseeno dokopal do finala. Tokrat bo delo bržkone težje, saj ga bo, če bo v skupini F zasedel drugo mesto, že v osmini finala po najverjetnejšem scenariju čakal veliki derbi z Brazilijo. V slabo tolažbo je četi selektorja Joachima Löwa lahko, da so bili statistično mnogo boljši nasprotnik, navsezadnje so dvakrat zatresli tudi okvir vrat. V prvem polčasu se je to posrečilo Toniju Kroosu, ki je iz prostega strela nastreljal prečko, v drugem pa Julianu Brandtu, ki je sprožil v levo vratnico.


Brez Jonasa Hectorja


Selektor »elfa« Joachim Löw je v začetni enajsterici načrtoval tudi Jonasa Hectorja, ki pa je obležal v postelji z gripo, namesto njega je nepričakovano priložnost dobil 26-letni Herthin branilec Marvin Plattenhardt. Nemci v zadnjem obdobju niso igrali pretirano prepričljivo, v šestih prijateljskih obračunih od lanskega novembra dalje so trikrat zapored izvlekli neodločene izide (z Anglijo, Francijo in Španijo), nato pokleknili pred Brazilijo (0:1) in Avstrijo (1:2), pred dnevi pa so si samozavest ponovno malenkostno dvignili z zmago z 2:1 nad Savdsko Arabijo.


POTEK PRVEGA POLČASA


Slabše predstave nemške izbrane vrste v prijateljskih dvobojih v zadnjem obdobju (največji udarec je bil poraz proti Avstriji) so omajale samozavest branilcev šampionske lovorike, ki v prvem polčasu niso pokazali pretirano všečne igre, Mehičani pa so hitro dokazali, da jih zgolj branjenje in lov na točko nista zanimala. Že v uvodni minuti so pokazali zobe po obetavnem poskusu Hirvinga Lozana, ki ga je obrambni zid vendarle zaustavil. V nadaljevanju je bil »elf« več pri žogi, a je bil v napadalni fazi precej jalov.

Kazen je prišla v 35. minuti po napaki v nemški obrambi. Mehičani so se dokopali do žoge, ki se je hitro znašla v nasprotnem kazenskem prostoru, Chicharito je z natančno podajo lepo našel prodirajočega Hirvinga Lozana, ki je najprej iz igre vrgel Mesuta Özila, nato pa na hrbet spravil še najboljšega vratarja prejšnjega mundiala Manuela Neuerja. Veselju številnih mehiških navijačev ni bilo konca! Izbranci Joachima Löwa so skušali odgovoriti v 38. minuti po prostem strelu Tonija Kroosa, ki je odlično sprožil v desni zgornji kot, vratar Guillermo Ochoa je s skrajnimi napori žogo preusmeril ravno toliko, da se je od prečke odbila nazaj v polje.


POTEK DRUGEGA POLČASA


Medlim Nemcem seveda ni preostalo drugega, kot da so po vrnitvi iz slačilnice vse sile usmerili v napad. Nekajkrat so obetavno poskusili, vendar pa resnejše nevarnosti za Ochoo ni bilo. V 74. minuti je kot zamenjava za Andresa Guardada priložnost za dokazovanje dobil tudi legendarni 39-letni branilec Rafael Marquez, ki se je s tem postavil ob bok največjim in postal šele četrti igralec v nogometni zgodovini z udeležbo na petih svetovnih prvenstvih, po rojaku Antoniu Carbajalu, Nemcu Lotharju Matthäusu in Italijanu Gianluigiju Buffonu.

Še najbližje izenačujočemu zadetku pa je bil že globoko v končnici obračuna, v 90. minuti, Julian Brandt, ki je dolgo nemško akcijo zapečatil z nevarnim strelom, pri katerem je bil tekmečev vratar brez moči, vendar pa ga je zaustavila leva vratnica. V poslednjih trenutkih so Nemci poskušali vse bolj brezglavo in panično, a je mehiški zid zadržal vse njihove jalove poskuse. Izbrancem selektorja Joachima Löwa je v kaj slabo uteho, da so bili prav vsi statistični parametri (dvetretjinska posest žoge, razmerje priložnosti 26:13, strelov v okvir vrat 9:4 in kotov kar 8:1) krepko na njihovi strani.


NEMČIJA : MEHIKA 0:1 (0:1)


Strelec: 0:1 - Hirving Lozano (Chicharito, 35.).

Štadion Lužniki, gledalcev 78.011, sodnik Alireza Faghani (Iran).

Nemčija: Neuer, Kimmich, Boateng, Hummels, Plattenhardt (od 79. Gomez), Khedira (od 60. Reus), Kroos, Müller, Özil, Draxler, Werner (od 86. Brandt).

Mehika: Ochoa, Gallardo, Moreno, Ayala, Salcedo, Guardado (od 74. Marquez), Herrera, Lozano (od 66. Jimenez), Vela (od 58. Alvarez), Layun, Chicharito.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine