Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Messi v Rusijo brez dveh pomembnih soigralcev

Argentina v težavah: Po vratarju Romeru se je poškodoval še zvezni nogometaš Manuel Lanzini – Caniggia upa na čudež
Lionel Messi (levo), Angel Di Maria, Gonzalo Higuain in soigralci prešerno vadijo tudi v dežju.<br />
Foto AP
Lionel Messi (levo), Angel Di Maria, Gonzalo Higuain in soigralci prešerno vadijo tudi v dežju.<br /> Foto AP
9. 6. 2018 | 12:00
13. 6. 2018 | 10:17
5:20
Ljubljana – Ko bi se morali argentinski nogometaši popolnoma osredotočiti na uvodni nastop na SP proti Islandiji, jih je zajel nenadejan vrtinec težav. Zaradi silovitih pritiskov so morali odpovedati zadnjo pripravljalno tekmo z Izraelom v Jeruzalemu, za katero je nacionalna zveza že prejela dva milijona dolarjev, v nekaj dneh pa so ostali tudi brez dveh članov udarne enajsterice.

Po Sergiu Romeru iz Manchester Cityja, ki je branil reprezentančna vrata zadnjih devet let, si je hudo poškodoval koleno še Manuel Lanzini. Zvezni nogometaš West Hama, ki je na edinem ogrevalnem dvoboju pred mundialom s Haitijem (4:0) igral 59 minut, marca pa zabil lep gol Gianluigiju Buffonu v soočenju z Italijo (2:0), si je na predzadnjem treningu pred odhodom v Rusijo strgal prednjo križno vez in selektor Jorge Sampaoli mora najti zamenjavo zanj. Njegova naloga ni preprosta, kajti Argentina je v kvalifikacijah za SP imela največ težav prav v zvezni vrsti in si priigrala mesto med najboljšimi 32 izbranimi vrstami na svetu v zadnjem hipu.

Olajšanje čete Lionela Messija, ki se je na prejšnjem SP ustavila šele v podaljšku velikega finala z Nemčijo, ni dolgo trajalo. Hud poraz z 1:6 v pripravljalni tekmi s Španijo konec marca (resda brez Messija) je prebudil strahove in spomine na kvalifikacije, v katerih je po dvakrat remizirala z Venezuelo in Perujem ter na domačem igrišču izgubila z Ekvadorjem in s Paragvajem. Kljub zamenjavi predsednika nacionalne zveze in treh selektorjev so rezultati zadnjih dveh let še vedno v velikem nasprotju z individualnim ugledom reprezentantov. Kajti četudi upoštevamo obe zadnji izgubi in prostovoljno črtanje prvega strelca italijanske lige Maura Icardija s seznama kandidatov, ima Argentina še vedno več kot dovolj asov.

Sampaoli naj bi na tekmah z Islandijo, Hrvaško in Nigerijo dal prednost preverjeni zasedbi, v kateri bi se znašli Wilfredo Caballero (Chelsea); Gabriel Mercado (Sevilla), Nicolas Otamendi (Man. City), Marcos Rojo (Man. United), Nicolas Tagliafico (Ajax); Lucas Biglia (Milan), Javier Mascherano (Hebei), Maximiliano Meza (Independiente); Lionel Messi (Barcelona), Gonzalo Higuain (Juventus) in Angel Di Maria (PSG). Nadomestni aduti so Federico Fazio (Roma), Ever Banega (Sevilla), Eduardo Salvio (Benfica), Giovani Lo Celso (PSG), Sergio Agüero (Man. City) in Paulo Dybala (Juventus). Kaj lahko dosežejo, bo zelo hitro jasno, toda prevladuje občutek, da celo večno ambiciozni Messi poskuša uporabiti ročno zavoro, da bi umiril prevelike apetite.
 

Simptomi »messidependence«?


»Biti moramo realni, saj smo imeli ogromno težav. Na SP smo se uvrstili šele v zadnjem kolu v Ekvadorju, po obetavni pripravljalni zmagi nad Italijo pa smo dobili močno zaušnico v Španiji, po kateri smo naredili nekaj vzvratnih korakov. Ljudje me sprašujejo, s kom bi se najraje srečal v finalu, jaz pa vsem odgovarjam enako. Počasi, saj še nismo premagali niti Islandije! V Rusiji nasploh ne bo slabih reprezentanc,« opozarja Barcelonin as, ki bo na svojem četrtem mundialu imel morda zadnjo priložnost za osvojitev naslova prvaka, čeprav pri 34 letih ne bo prestar niti v Katarju 2020.

V debato, ali argentinska reprezentanca boleha za »messidependenco«, popolno odvisnostjo od svojega velezvezdnika, ki nehote jemlje samozavest Higuainu, Agüeru, Dybali in drugim soigralcem, se je vključil tudi nekdanji znani reprezentant Claudio Caniggia. Udeleženec SP 1990, 1994 in 2002 (leta 1998 ga Daniel Passarella ni uvrstil v moštvo, ker se ni želel postriči), ne sodi med Sampaolijeve oboževalce.

»Mislim, da imamo boljše trenerje od njega, a ti niso želeli prevzeti reprezentance. Moštvo ne kaže želenega napredka, vsi čakajo, kaj bo storil Leo, in odhajajo v Rusijo zunaj kroga favoritov, v katerega uvrščam Španijo, Brazilijo in Nemčijo. Če na SP ne bo čudežnega napredka in Sampaoli ne bo zapolnil vseh vrzeli, se nam ne obeta nič dobrega. A ne obupajmo prezgodaj. Pred SP 1990 smo poslušali hvalnice na račun Brazilcev in gostiteljev Italijanov, a smo jih izločili v osmini finala in polfinalu. Premagali so nas šele tretji favoriti, Nemci, pa še to na sumljiv način. Kdor ima v napadu takšne razsvetljence, Messija, Di Mario, Higuaina in Agüera, lahko v nekaj trenutkih odloči sebi v prid vsako tekmo,« pravi Caniggia.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine