Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kroos morda kot Brehme ali Götze

O usodi svetovnih prvakov bi lahko odločal celo javni žreb v Moskvi.
Toni Kroos je z golom Nemce obdržal na površju, a čaka jih še hud boj za osmino finala. FOTO Reuters
Toni Kroos je z golom Nemce obdržal na površju, a čaka jih še hud boj za osmino finala. FOTO Reuters
27. 6. 2018 | 11:55
27. 6. 2018 | 12:07
4:15
Kazan – V deželi svetovnih nogometnih prvakov še zdaleč ni malo tistih, ki so moštvo selektorja Joachima Löwa evforično pospremili na to prvenstvo, in še sanjalo se jim ni, da bodo po dveh tekmah branilci lovorike trepetali glede uvrstitve v izločilni del tekmovanja. Močno se jim je zataknilo ob porazu z Mehiko, nakar so se proti Švedom rešili v izdihljajih tekme. Na vrsti je zadnje kolo negotovosti.

Nekateri goli so zapisani v zlato zgodovino nemškega reprezentančnega nogometa, nazadnje je bil takšen Götzejev v finalu prejšnjega prvenstva za četrto lovoriko izbrane vrste Nemčije. Pred Bavarcem so se na seznam junakov finalnih zmagoslavij elfa z goli odločitve vpisali še Uwe Rahn (1954), Gerd Müller (1974) in Andreas Brehme (1990). »Toda tudi Kroosov gol proti Švedom je zdaj tisti zgodovinski. Vedno se bomo spominjali, kje smo bili, ko je ta naš reprezentant zabil gol za ohranitev upanja na uvrstitev v osmino finala,« so zapisali v enem od najvplivnejših nemških resnih dnevnikov Frankfurter Allgemeine Zeitung in se tudi spomnili podobnega trenutka iz sodnikovega podaljška v dortmundskem spektaklu med Nemčijo in Poljsko, leta 2006. Takrat je namreč za zmago z 1:0 zadel Oliver Neuville, gostiteljem je glede uvrstitve v izločilni del tekmovanja odleglo, vsa dežela je nato še dolgo, vse do 3. mesta domače reprezentance in še tistega napetega italijansko-francoskega finala uživala v poletni pravljici, kot še danes Nemci pravijo prvenstvu 2006.


Brez udarnega dvojca v obrambi


Toda Kroosov gol ohranja drugačen pomen kot takrat Neuvillov. Slednji je namreč Nemčiji zadostoval za drugo zmago in mirno pričakovanje osmine finale, ta zdajšnji v Sočiju pa je svetovne prvake sploh ohranil na površju. In če danes v Kazanu, živahni metropoli republike Tatarstan, ne bo zmage proti Južni Koreji, bo tudi mojstrovina Tonija Kroosa iz 96. minute tekme s Švedsko brez pomena. Toda tudi v primeru pričakovanega današnjega uspeha skupnih šest točk še ne zagotavlja stoodstotno uvrstitve svetovnih prvakov v naslednji del prvenstva. Kajti ni povsem nemogoče, da bi se vsa tri moštva – torej nemško, švedsko in mehiško – znašla v krogu z enakim številom točk, enako razliko v golih, enakim število doseženih in prejetih golov, v tem primeru bi o dveh potnikih za osmino finala odločal žreb. Pripravili bi ga javno, danes ob 18. uri v konferenčnem prostoru štadiona Spartaka v Moskvi.

Natančni Nemci namenjajo pozornost različnim scenarijem, njihov priljubljeni Jogi, selektor Löw, pa predvsem razmišlja, kako na pridobljeni samozavesti po imenitnem Kroosovem golu za zmago s Švedsko graditi še naprej zmagovito podobo moštva. Najprej za današnjo predstavo s Korejci, realno najslabšimi tekmeci v skupini, in nato seveda za načrtovano nadaljevanje šampionata. Za začetek mora v današnji postavitvi zakrpati nastalo vrzel ob izostanku udarnega dvojca srednjih branilcev: Mats Hummels je namreč poškodovan, Jerome Boateng pa po rdečem kartonu na tekmi s Švedsko kaznovan. Če bi sodili po doslej videnem, bi ju najbrž najlažje nadomestila Niklas Süle, 22-letni Bayernov up, in tri leta starejši Antonio Rüdiger, ki je po selitvi iz Rima v London v zadnji sezoni zbral 27 nastopov za Chelsea. Toda za vsak primer Löw stavi na vidno pomoč tudi iz zvezne vrste: Kroos, Sebastian Rudy, Sami Khedira in Ilkay Gündogan so že neštetokrat prispevali pomemben delež tudi pri obrambnih nalogah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine