Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ćorluka: V Moskvo po naslov svetovnih prvakov

V Nižnjem Novgorodu brez nočne more, ki sta jo Luka Modrić in Ivan Rakitić doživela na Dunaju
Na osrednjem zagrebškem trgu so tako kot drugod po Hrvaškem uvrstitev v četrtfinale slavili do jutra.<br />
FOTO AFP
Na osrednjem zagrebškem trgu so tako kot drugod po Hrvaškem uvrstitev v četrtfinale slavili do jutra.<br /> FOTO AFP
2. 7. 2018 | 19:45
3:06
Ljubljana – O tem, da bo uvrstitev hrvaških nogometašev v četrtfinale SP botrovala izjemni evforiji v naši južni soseščini, tudi bolj površni poznavalci športnega utripa niso dvomili. Spet je iz dneva v dan več vzporednic z dogodki izpred natanko dveh desetletij, ko je hrvaška izbrana vrsta z legendarnim selektorjem Ćirom Blaževićem osvojila 3. mesto na svetu.

Pozneje se nasledniki Zvonimirja Bobana in druščine nikdar niso več približali podobnemu podvigu, do letošnje Rusije sploh niso več nikdar nastopili v izločilnem delu mundiala. Toda nedeljska nogometna drama v Nižnjem Novgorodu je privabljala spomine tudi na euro, in sicer leta 2008 v Avstriji in Švici, ko so Hrvati blesteli v dunajsko-celovški skupini in po vrsti ugnali Avstrijce, Nemce in Poljake, nato pa se za uvod tekmovanja na izločanje nepričakovano spotaknili ob turško oviro. Zataknilo se jim je pri izvajanju enajstmetrovk, med tistimi, ki so zgrešili, sta bila tudi Luka Modrić in Ivan Rakitić.

Deset let pozneje sta dočakala novo priložnost, tudi pred temi enajstmetrovkami z Dansko hrvaški psihološki trenutek ni bil sanjski – Modrić je namreč z 11 m zgrešil v izteku podaljška –, toda omenjenima nogometašema ta ruski večer le ni postregel z novo nočno moro. Oba sta bila namreč nato v nogometni ruleti natančna. »Luka je igralec tako visoke ravni, da res ni bilo prav, če bi se vnovič z reprezentanco prezgodaj poslovil od tekmovanja,« je o svojem soigralcu in prijatelju dejal izkušeni branilec Vedran Ćorluka, ki je tokrat s klopi spremljal dramo, obenem pa prav posebej trepetal, saj je v Rusiji to prvenstvo zanj nadvse pomembno. Po izjemnih izkušnjah v dresu moskovskega Lokomotiva je tu dejansko kot doma. »Zdaj slišim, da bo Nižnij Novgorod za hrvaški nogomet posebej podčrtano mesto. Ne – ne bo le Nižnij Novgorod, tudi v Moskvi bomo napisali veliko zgodbo,« je dolgoletni reprezentant ponudil zvrhan koš optimizma in že napovedal napad na naslov svetovnih prvakov.

In četudi se je za evforične navijače hrvaške izbrane vrste tako na prizorišču kot tudi v domovini noč veseljačenja hitro prevesila v jutro, mnogi pa so kar tekmovali v tem, kdo bo bolj vzhičeno in samozavestno napovedoval nadaljevanje šampionata, je pred selektorjem Zlatkom Dalićem zelo zahtevna naloga ohraniti mir in zbranost ter odpraviti precej slabosti, ki so jih v nedeljski predstavi prekrili gol Maria Mandžukića, natančni streli z 11 m Modrića, Rakitića ter tudi Andreja Kramarića, nekoč na Reki zelo zanesljivega aduta Matjaža Keka, in seveda imenitne obrambe Danijela Subašića. Dalmatinec je tudi pod žarometi SP pokazal, zakaj je že šest let stalna št. 1 pri Monacu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine