Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Sobotna priloga

Okus prekriješ z zgodbo.Tega jaz nočem.

Je kuharica in lastnica prestižne restavracije L'Argine a Vencò v Dolenjem v Brdih (Dolegna del Collio), vasici ob slovenski meji.
Antonia Klugmann: Danes vam vsi prodajajo drugačnost, če pa malo bolje pogledate, so vsi iz istega testa.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Antonia Klugmann: Danes vam vsi prodajajo drugačnost, če pa malo bolje pogledate, so vsi iz istega testa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
20. 7. 2024 | 05:00
0:25

V intervjuju preberite: 

V svoji kuhinji se zavzema za meritokracijo in trajnostno ustvarjanje okusov. Vedno hoče, da je razlika v zaužiti hrani zaznavna, da greš domov z občutkom, da si plačal pošteno, sorazmerno z okušeno kakovostjo.

Začniva pri mestu, ki naju veže, tistem iz osemdesetih in devetdesetih. Tiči čudne sorte smo, Tržačani, če nismo stoodstotni, raje rečemo, da »ni mogoče« (no se po). In vendar sva tu, odprtih rok in dobre volje, ker se da! Kaj vam je dalo in kaj vzelo mesto v zalivu?

Vsaka stvar se začne v družini. V Trstu te gledajo postrani, če nosiš italijanski priimek. V mojem razredu smo bili vsi mešančki. Kdo bi si mislil, da bo Klugmann Italijanom zvenel neitalijansko?

Potem sem začela potovati po škornju in na vsakem koraku trčila ob dvom: ste Nemka? Takrat mi je kapnilo. Tržačani smo zameseni iz tisoč in ene zgodbe, ki je nam, samo nam, videti preprosta kot družinska slika. To je vstopno mesto v mojo kuhinjsko identiteto. To je testo, iz katerega sem vzhajana. Otroški odtis, stik z okusi in vonjavami v kuhinji starih staršev, podobe in občutja hranjenja, ki gradijo vsakega kuharja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine