Žitarice so pomemben del naše prehrane, saj so bogat vir mnogih za človeka koristnih snovi, ena od osnovnih sestavin so ogljikovi hidrati, vsebujejo vitamine in minerale, zelo pomembni pa so tudi zaradi balastnih snovi. Uživamo jih v različnih oblikah, v zrnju, kašah, kosmičih in seveda moki. Ker so suhe, se na prvi pogled zdi, da imajo dolg rok uporabe, kar je le delno res. Ustrezno hranjene, v hladnem in suhem prostoru, se dolgo ne bodo pokvarile, žal pa zelo hitro izgubijo bogastvo prej naštetih hranil. Zato bi morali kosmiče in moko kupovati čim bolj sveže mlete, v ta namen lahko poiščemo zaupanja vrednega kmeta ali mlin, idealno pa je, če jih meljemo sami, sproti, pred vsako uporabo.
Pred nakupom dobro premislimo, ali bo aparat mlel ali kosmičil nekajkrat na teden ali enkrat na mesec.
Mlini imajo leseno ali plastično ohišje.
Če smo velik uporabnik mlevskih izdelkov, se splača kupiti mlin ali kosmičnik, odvisno, ali porabimo več moke ali več kosmičev. Ponudba na tržišču je res velika, izbiramo lahko med ročnimi in električnimi, z lesenim ali plastičnim ohišjem, z mlinskimi kamni ali valji. Pred nakupom, ki lahko pomeni precejšen izdatek za družinski proračun, dobro premislimo, ali bo aparat mlel ali kosmičil nekajkrat na teden ali enkrat na mesec ali še manj. Tudi glede na to izberimo ustrezen aparat, upoštevajmo seveda tudi prostor v kuhinji. Najosnovnejši modeli stanejo dobrih sto evrov ali celo manj, za bolj zmogljive in napredne pa je treba odšteti 500 evrov ali več, tudi čez tisočaka. Če smo na tesnem s prostorom in smo ljubitelji tako jedi iz moke kot iz kosmičev, si lahko omislimo kombinirani aparat, kosmičnik in mlin v enem, na katerem menjamo mlevni mehanizem in mehanizem za kosmičenje.
Prednost domače priprave moke in kosmičev je predvsem v tem, da se med mletjem oziroma kosmičenjem obdelovana žita ne segrevajo, kakor je to v industrijski proizvodnji, zato se ohranjajo pomembne snovi, encimi, vitamini in olja. Meljemo praviloma suha žitna zrna, medtem ko je za kosmičenje nekatera žita dobro nekoliko namočiti, na primer ajdo, proso in riž, medtem ko ovsa, pšenice in rži ni treba namakati. V mlinčkih lahko meljemo sušeno zelenjavo, morsko sol, gobe in druge začimbe, celo kavo.
Komentarji