Na prireditvi na Ljubljanskem gradu so danes slovesno razglasili prve slovenske restavracije, ki se odslej lahko ponašajo s slovitimi Michelinovimi zvezdicami. Najsvetleje med njimi bo sijala Hiša Franko in z njo njena chefinja
Ana Roš, ki je kot prva v regiji prejela kar dve Michelinovi zvezdici.
»To je začetek nečesa novega, hvala ekipi, ki stoji za menoj. Po vsakem dežju posije sonce,« je povedala Primorka, v preteklosti izbrana tudi za najboljšo chefinjo na svetu, ki je nagrado prejela s partnerjem
Valterjem Kramarjem.
Z dvema zvezdicama se sicer na svetu ponaša le 473 restavracij, med njimi je zdaj tudi prva slovenska.
Prejemniki po ene Michelinove zvezdice so Hiša Denk in chef
Gregor Vračko, Pri Lojzetu in
Tomaž Kavčič,
Vila Podvin in
Uroš Štefelin,
Hotel Dam in
Uroš Fakuč ter Atelje in
Jorg Zupan.
Michelinovi ocenjevalci so podelili še številne druge nagrade, priznanje
Michelin plate za posebno kakovost hrane je dobilo 37 restavracij, priznanje
Bib Gourmand za izjemno razmerje med ceno in kakovostjo pa devet restavracij. To pa so nagrajenci, ki so dobili posebno nagrado za trajnost v kulinariki: Gostišče Grič in chef
Luka Košir, Monstera bistro in
Bine Volčič, Hiša Franko in
Ana Roš, Gostilna Za gradom in
Darko Rodica, Gostilna Krištof in
Uroš Gorjanc ter Gostilna Mahorčič in
Ksenja Mahorčič.
Kuharskim mojstrom te pomenijo veliko priznanje, za slovenski turizem pa prinašajo upanje na hitrejše okrevanje po epidemiji covida 19. Ob koncu prireditve so predstavili tudi kulinarični vodnik Michelin za Slovenijo.
Ana Roš. FOTO: Leon Vidic
Michelinove zvezdice in priznanja so zagotovilo za kakovost kulinarike:
• tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja
• dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek
• ena zvezdica – visokokakovostna kulinarika, vredna postanka
•
Bib Gourmand – dobro razmerje med ceno in kakovostjo
•
The Plate Michelin – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok
• piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu
Komentarji