Bogatega okusa. Priprava: 2 minuti; čas kuhanja: 10 minut. Dober tek!
Galerija
Porova juha. FOTO: Krištof Koman
Sestavine:
2 pora
50 g mesnate slanine
sol, poper
žlica pšeničnega zdroba
voda ali jušna osnova
1,5 litra jušne osnove ali vode
Priprava:
1. Slanino narežemo na kocke, popražimo, preložimo na krožnik in prihranimo.
2. Por očistimo, umijemo in prečno narežemo na rezine. Uporabimo tudi zeleni del, odstranimo le morebitne slabše liste.
3. Stresemo v lonec, pristavimo in na maščobi slanine pražimo 2 minuti.
4. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, in ko zavre, pokrito kuhamo 5 minut.
5. Kuhan por grobo pretlačimo s paličnim mešalnikom ali bolj drobno v kremno juho v mešalniku.
6. Nazadnje v juho vrnemo slanino, zgostimo s pšeničnim zdrobom in kuhamo še 2 minuti.
7. Solimo, popramo in ponudimo z ocvrtimi kroglicami ali popečenimi kruhki.
8. Po juhi naj bo bogata solata iz endivije, radiča, trdo kuhanega jajčka in govedine iz nedeljske juhe. Če nimate mesa iz juhe, uporabite včerajšnje ostanke puranjih zrezkov ali na hitro popecite kocke poli salame. Solato ponudite s kruhom.
Naredimo vnaprej: Seveda, brez pripomb.
Nasvet: Por, ki je prezimil na gredi, v zgodnji pomladi praviloma požene cvet. Da se bo to zares zgodilo, opazimo šele, ko por prerežemo - olesenela sredica je zametek za čudovit cvet. Olesenelega dela ne morete porabiti v prehrani, zato svetujem, da kupite vsaj en por več, da boste imeli dovolj zelenjave za juho.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITE Obstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji