Sredin namig za kosilo: Čemaževa kremna juha
Krepko pekoča in lepo zelena. Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10 minut. Dober tek!

Galerija
Čemaževa juha. FOTO: Krištof Koman
Mojca Koman
18. 4. 2018 | 15:41
18. 4. 2018 | 15:48
1:52
A+A-
Sestavine:
- 4 krompirji
- 200 g zamrznjenega graha
- 2 krepki pesti čemaža
- sol
- 1-1,5 l jušne osnove ali vode
- kisla smetana po okusu
Priprava:
- Krompir olupimo, damo v lonec in prilijemo toliko vode, da krompir povsem pokrije. Solimo, pristavimo in skuhamo skoraj do mehkega.
- Medtem grobo narežemo čemaž.
- V lonec h krompirju dodamo grah, čemaž, prilijemo malo vode in počakamo, da znova zavre, nato odkrito kuhamo 5 minut, da se grah zmehča.
- S paličnim mešalnikom vso zelenjavo pretlačimo v gladek pire, nato postopno prilivamo tekočino, da dobimo primerno gosto juho. Nekaterim je ljubša bolj redka, drugim gostejša. Po potrebi dosolimo in čim prej postrežemo s kislo smetano po okusu. Po juhi ponudimo v ponvi pečeno pleskavico z ajvarjem, kajmakom in mehko lepinjo.
Opomba: Zaradi graha postane juha krepko zelena, ravno takšna, kot pričakujemo od čemaža.
Nasvet: Morda bo palični mešalnik za čemaževe liste prešibak in se bodo navijali na rezilo, namesto da bi jih to nasekljalo. Svetujem, da uporabite mešalnik za smutije.
Namig: Če vam ostane kaj juhe, jo shranite za petek. Brez težav odišavi, začini in malo obarva omako za testenine.
Naredimo vnaprej: Lahko, vendar lepa zelena barva se žal ne bo ohranila.
Ali ste vedeli: Krompir in grah vsebujeta škrob, ki je glavni naravni zgoščevalec juh.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Aktualne in poglobljene vsebine, ki vam pomagajo razumeti svet – za 14,99 EUR na mesec!
NAROČITE Obstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji