Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kulinarika

Sredin namig za kosilo: Čemaževa kremna juha

Krepko pekoča in lepo zelena. Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10 minut. Dober tek!
Čemaževa juha. FOTO: Krištof Koman
Čemaževa juha. FOTO: Krištof Koman
Mojca Koman
18. 4. 2018 | 15:41
18. 4. 2018 | 15:48
1:52
Sestavine:
  • 4 krompirji
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 2 krepki pesti čemaža
  • sol
  • 1-1,5 l jušne osnove ali vode
  • kisla smetana po okusu
Priprava:
  1. Krompir olupimo, damo v lonec in prilijemo toliko vode, da krompir povsem pokrije. Solimo, pristavimo in skuhamo skoraj do mehkega.
  2. Medtem grobo narežemo čemaž.
  3. V lonec h krompirju dodamo grah, čemaž, prilijemo malo vode in počakamo, da znova zavre, nato odkrito kuhamo 5 minut, da se grah zmehča.
  4. S paličnim mešalnikom vso zelenjavo pretlačimo v gladek pire, nato postopno prilivamo tekočino, da dobimo primerno gosto juho. Nekaterim je ljubša bolj redka, drugim gostejša. Po potrebi dosolimo in čim prej postrežemo s kislo smetano po okusu. Po juhi ponudimo v ponvi pečeno pleskavico z ajvarjem, kajmakom in mehko lepinjo.
Opomba: Zaradi graha postane juha krepko zelena, ravno takšna, kot pričakujemo od čemaža.

Nasvet: Morda bo palični mešalnik za čemaževe liste prešibak in se bodo navijali na rezilo, namesto da bi jih to nasekljalo. Svetujem, da uporabite mešalnik za smutije.

Namig: Če vam ostane kaj juhe, jo shranite za petek. Brez težav odišavi, začini in malo obarva omako za testenine.

Naredimo vnaprej: Lahko, vendar lepa zelena barva se žal ne bo ohranila.

Ali ste vedeli: Krompir in grah vsebujeta škrob, ki je glavni naravni zgoščevalec juh.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine