Ponedeljkov namig za kosilo: Beli boršč (bialy barszcz)
Priljubljena poljska popraznična jed. Za štiri; priprava: 10 minut; čas kuhanja: 10-15 minut. Dober tek!
Galerija
Beli boršč (bialy barszcz). FOTO: Krištof Koman
Mojca Koman
16. 4. 2018 | 12:04
16. 4. 2018 | 18:01
1:58
A+A-
Sestavine:
- par (kranjskih) klobas ali 250 g šunke
- žlica masla, 4 krepke žlice kisle smetane
- večji por, manjša čebula, kozarec suhega belega vina
- 2 večja krompirja, 2 žlici moke
- 3 žlice sveže naribanega hrena
- sol, poper, koper, peteršilj, timijan
- 2-4 trdo kuhana jajca
Priprava:
- V lonec damo klobase, prilijemo 1,5 litra hladne vode. Ko voda zavre, kuhamo 10 minut. Klobase vzamemo iz lonca, vodo prihranimo kot jušno osnovo.
- Čebulo in por narežemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke.
- Lonec vrnemo na štedilnik, raztopimo maslo, na njem 5 minut nežno pražimo čebulo, česen, por.
- Dodamo krompir, timijan, prilijemo prihranjeno vodo in zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo naprej 10-15 minut, da se krompir zmehča. S paličnim mešalnikom pretlačimo.
- Posebej v skodelici zmešamo kislo smetano in moko, razredčimo z zajemalko juhe, gladko premešamo in vlijemo v lonec z juho. Kuhamo še 5 minut, da se juha zgosti.
- Začinimo z naribanim hrenom in koprom, solimo, popramo. Prilijemo še sok limone ali vino, da uravnamo okus. Odstavimo.
- Jajca olupimo in narežemo na rezine, četrtinke ali polovičke, klobase pa narežemo na rezine. Na vsak krožnik damo kose jajc, nekaj kolesc klobase in vse skupaj prelijemo z juho. Takoj ponudimo. Po juhi postrežemo popečen radič s sirom in kos kruha.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITE Obstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji