Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Zavitek iz rabarbare, jabolk in skute

Ni ravno nizkokalorična jed, zato bo prav prišla tako lačnemu s kalorijami izpraznjenemu kolesarju kot vztrajnemu maratonskemu planincu in ga za povrh še prijetno osvežila.
Zavitek pečemo približno 40 minut na temperaturi 180 stopinj. FOTO: Tanja Drinovec
Zavitek pečemo približno 40 minut na temperaturi 180 stopinj. FOTO: Tanja Drinovec
4. 6. 2020 | 10:16
4:04
Spomladno poletni čas je tisti, ki nam resnično prinese v naše vrtove skorajda najpestrejšo izbiro razno raznih plodov, sadežev in vsemogočih rastlin za pestro kombiniranje naših jedilnikov in jedi. To pa je tudi zelo velika dragocenost  in velik doprinos, če gledamo iz vidika vnašanja dragocenih, bogatih in raznolikih hranil v naše telo.



Ena izmed takšnih rastlin je tudi čudovita rabarbara, ki prav resnično lahko poživi naš jedilnik in nas obogati z nekaj vitamini. O njej smo v naši rubriki že pisali, naj pa ponovimo, da pri rabarbari uživamo stebelni del, listi rabarbare pa niso užitni. Tokrat si bomo pripravili z njeno pomočjo izjemni rabarbarin zavitek po domače »štrudel«.

Rabarbaro bomo položili preko nadeva iz skute in jabolk. Tako bo s svojim kiselkastim prav posebnim okusom zaokrožila to božansko sladico. Seveda zavitek ni ravno nizkokalorična jed, zelo  prav pa bo prišla tako lačnemu s kalorijami izpraznjenemu kolesarju kot vztrajnemu maratonskemu hribolazcu in ga za povrh še prijetno osvežila.

Najboljši zavitek je seveda iz domačega vlečenega testa, lahko pa tudi malo pogoljufate in si ga  pripravite  s kupljenim testom.

Čudovita rabarbara, ki prav resnično lahko poživi naš jedilnik in nas obogati z nekaj vitamini. FOTO: Tanja Drinovec
Čudovita rabarbara, ki prav resnično lahko poživi naš jedilnik in nas obogati z nekaj vitamini. FOTO: Tanja Drinovec

 

Za velik pekač zavitka potrebujemo:


Testo:
350 g gladke pirine moke
Cca 200 ml mlačne vode
1 žličko kisa
Ščep soli
Žličko olja

Skutin nadev:
0,5 kg skute
3 žlice sira maskarpone
100 g sladkorja
Žlico kisle smetane
3 jajca
Limonina lupinica, rum
Vaniljev sladkor

Jabolčni nadev:
5 do 6 naribanih jabolk
Cimet, klinčki
Limonina lupina
Sladkor po okusu in želji
 5 do 8 olupljenih stebel rabarbare
Nekaj  velikih žlic drobtin in  masla

Najprej zamesimo sestavine za  testo v zelo gladko čvrsto zmes in ga pustimo počivati zavitega v pomaščeni plastični foliji najmanj uro. FOTO: Tanja Drinovec
Najprej zamesimo sestavine za  testo v zelo gladko čvrsto zmes in ga pustimo počivati zavitega v pomaščeni plastični foliji najmanj uro. FOTO: Tanja Drinovec


 

Priprava:


Najprej zamesimo sestavine za  testo v zelo gladko čvrsto zmes in ga pustimo počivati zavitega v pomaščeni plastični foliji najmanj uro. Med tem se lotimo nadevov. Najprej zmešamo vse sestavine za skutin nadev. Nato naribana jabolka in ostale sestavine zmešamo v jabolčni nadev. Rabarbaro olupimo in narežemo na manjše koščke. V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine. Lotimo se vlečenja testa. Na pomokanem prtu ga najprej razvaljamo, nato pa od sredine navzven z rahlimi, nežnimi gibi raztegujemo navzven.

Pazimo, da ga ne strgamo. Ko je že zelo raztegnjeno in skoraj prosojno bo ravno pravo. Lahko tudi počakamo, da se malo posuši. Najprej po testu razmažemo maslene drobtine. Nato preko razmažemo skutin nadev, čez to potresemo jabolka, nazadnje pa ga potresemo še s koščki rabarbare. Testo s pomočjo prta zavijemo v zavitek in ga narahlo preložimo v pekač, ki smo ga pomastili. Zavitek pečemo približno 40 minut na temperaturi 180 stopinj. Ohlajenega razrežemo in postrežemo.

Rabarbaro bomo položili preko nadeva iz skute in jabolk. FOTO: Tanja Drinovec
Rabarbaro bomo položili preko nadeva iz skute in jabolk. FOTO: Tanja Drinovec



***
Tanja Drinovec je študij arhitekture uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi skozi prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine