Čar te pite je v enostavnosti in v tem, da si jo lahko priredimo čisto po svojem okusu in željah. Kot ime samo že pove pripravljamo tokrat jed, ki ima svoje korenine v Španiji. Prvotno je šlo za nekakšno obliko tortilje z jajci in krompirjem.
Naša različica je enostavnejša iz moke in jajc. Čar pite pa je v enostavnosti in v tem, da si jo lahko priredimo čisto po okusu in željah. Ko zamesimo osnovno testo, vanj resnično lahko zamešamo vse mogoče kombinacije sestavin, ki nam padejo na pamet in so nam pri srcu (zelenjavo, sire, salamo, pršut, kumarice, zelišča…).
Hitro pripravljena pita nam lahko pride prav kot popoldanska malica, večerja, zavito pa bi pravzaprav lahko v žepu skorajda s seboj odpeljali na kolesarski izlet, da nas potolaži z nekaj kalorijami.
Poletov recept: Španska pita. FOTO: Tanja Drinovec
Za pekač španske pite cca. 25 x 35 cm potrebujemo:
6 jajc
2 ločka mleka
Pol lončka olja
Pol lončka sladke smetane
Sol, poper
4 lončke pirine moke
Pecilni prašek
Pest feta sira
2 sesekljani mladi čebuli
Nekaj rezin pršuta
Nekaj sesekljanih kislih kumaric
2 pesti na kocke narezanega poljubnega sira
Priprava španske pite:
V posodi penasto zmešamo jajca, dodamo mleko, smetano in olje. Dodamo moko, pecilni prašek sol, poper, da dobimo gladko zmes. V to stresemo vse ostale na kocke oziroma trakove narezane sestavine. Premešamo in vlijemo v pomaščen pekač. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj kakšne pol ure. Še toplo razrežemo na kocke in postrežemo.
Poletov recept: Španska pita. FOTO: Tanja Drinovec
***
Tanja Drinovec je študij arhitekture uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi skozi prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.
Komentarji