Neomejen dostop | že od 9,99€
Zares redki so tisti, ki tega čudovitega plodu jeseni ne marajo. Za povrhu pa je še močno zdravilen, hranljiv, brez glutena in poln vitaminov, mineralov in drugih kvalitetnih sestavin.
Testo:
250 g pirine moke (lahko tudi druge)
100 g mandljeve moke
30 g meda
75 g rjavega sladkorja
200 g masla
1 jajce
Sol
Vanilja, cimet klinčki (ščep po okusu)
2 žlici tekoče smetane
Pecilni prašek, ščepec sode bikarbone
Žlica čokolade v prahu
Nadev:
400 g olupljenega skuhanega drobno zmletega kostanja
125 g maskarpone sira
Nekaj žlic tekoče smetane
Nekaj zamaškov ruma (po okusu in želji)
1 jajce
3 velike žlice meda
Cimet, vanilja
Za Medeni karamel za preliv:
Dve žlici medu
Žlica sladkorja
Velika žlica masla
2 žlici tekoče smetane
Iz sestavin za testo zgnetemo testo in ga pustimo na hladnem približno pol ure. Pomaščen pekač za krostate nadevamo z razvaljanim testom (lahko ga razvlečete tudi z rokami) debeline približno pol centimetra. Testo prebodemo z vilicami in slepo spečemo (obložimo s fižolom in tako pečemo približno 15 minut pri temperaturi 180 stopinj).
Fižol odstranimo in krostato nadevamo z nadevom. Tega pripravimo tako, da vse sestavine za nadev dobro premešamo v gladko zmes. Vse skupaj pečemo še približno 20 minut pri temperaturi 180 stopinj. Če nam je kaj testa ostalo, krostato lahko z njim še poljubno okrasimo.
Za medeni karamel, s katerim po želji prelijemo krostato v kozici dobro stopimo med in sladkor, dodamo maslo nazdnje pa še smetano. Vse skupaj prelijemo po krostati.
Za okrasne karamelice v kozici stopimo sladkor, da karamelizira in oblikujemo karamelice na peki papirju. Dobro jih ohladimo in z njimi okrasimo krostato.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji