Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Poletov recept: kostanjeva krostata

Če je vaš letni čas jesen in se potikate po gozdovih s košarami polnimi kostanja ali pa ste samo ljubitelj kostanja, potem je današnji recept pravi za vas.
Poletov recept: Kostanjeva krostata. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Kostanjeva krostata. FOTO: Tanja Drinovec
27. 9. 2022 | 10:00
3:25

Zares redki so tisti, ki tega čudovitega plodu jeseni ne marajo. Za povrhu pa je še močno zdravilen, hranljiv, brez glutena in poln vitaminov, mineralov in drugih kvalitetnih sestavin.

image_alt
Tudi rekreativnemu športniku alkohol škoduje


Kostanj je škrobnato živilo z relativno nizko kalorično vrednostjo. Bogat je z vlakninami, ki znižujejo raven holesterola v krvi. Vsebuje tudi veliko vitamina A,B,C, nenasičenih maščobnih kislin, folne kisline, po mineralih pa je bogat s železom, kalcijem, manganom, fosforjem in cinkom.
Narava je resnično čudovita stvar in če dobro pomislimo, nam ponudi v vsakem letnem času svojega heroja med živili, ki nas lahko bogato podpre v še kako potrebnih snoveh, za dobro in kvalitetno delovanje našega ustroja.

Današnja krostata je močnejša sladica, bogata še z medom, mandljevo moko in veliko drugimi surovinami in začimbami. Sladica, primerna za med sezono kostanja.

image_alt
Sacher torta po kranjsko

Za pripravo potrebujemo (krostata premer 25 cm):

Testo:

250 g pirine moke (lahko tudi druge)
100 g mandljeve moke
30 g meda
75 g rjavega sladkorja
200 g masla
1 jajce
Sol
Vanilja, cimet klinčki (ščep po okusu)
2 žlici tekoče smetane
Pecilni prašek, ščepec sode bikarbone
Žlica čokolade v prahu

Nadev:
400 g olupljenega skuhanega drobno zmletega kostanja
125 g maskarpone sira
Nekaj žlic tekoče smetane
Nekaj zamaškov ruma (po okusu in želji)
1 jajce
3 velike žlice meda
Cimet, vanilja
Za Medeni karamel za preliv:
Dve žlici medu
Žlica sladkorja
Velika žlica masla
2 žlici tekoče smetane

Priprava kostanjeve krostate:

Iz sestavin za testo zgnetemo testo in ga pustimo na hladnem približno pol ure. Pomaščen pekač za krostate nadevamo z razvaljanim testom (lahko ga razvlečete tudi z rokami) debeline približno pol centimetra. Testo prebodemo z vilicami in slepo spečemo (obložimo s fižolom in tako pečemo približno 15 minut pri temperaturi 180 stopinj).

Fižol odstranimo in krostato nadevamo z nadevom. Tega pripravimo tako, da vse sestavine za nadev dobro premešamo v gladko zmes. Vse skupaj pečemo še približno 20 minut pri temperaturi 180 stopinj. Če nam je kaj testa ostalo, krostato lahko z njim še poljubno okrasimo.

Za medeni karamel, s katerim po želji prelijemo krostato v kozici dobro stopimo med in sladkor, dodamo maslo nazdnje pa še smetano. Vse skupaj prelijemo po krostati.
Za okrasne karamelice v kozici stopimo sladkor, da karamelizira in oblikujemo karamelice na peki papirju. Dobro jih ohladimo in z njimi okrasimo krostato.
 

Poletov recept: Kostanjeva krostata. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Kostanjeva krostata. FOTO: Tanja Drinovec

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine