Bodisi juhe, omake, sladice, zavitki, polpeti, mufini. Meni so resnično prijazna in prilagodljiva vrsta (tako nevsiljivega okusa) zelenjave. Zaradi tega so moji družinski člani tudi zelo prizanesljivi do njih v vseh mogočih oblikah.
Tokrat bomo iz zdravih zelenih bučk izdelali kroglice z zelenjavo in sirom, ki so pečene v pečici. Kroglice bodo lahko ljubitelji zelenjave z lahkoto zamenjali namesto kakšne mesne jedi.
V dobro pa jim gre tudi hitra in enostavna priprava. Načeloma zelenjava terja nekaj več časa pri pripravi z rezanjem, čiščenjem in sekljanjem, pa vendar noža veščim, kroglice ne bodo predstavljale večjega podviga.
Kroglice nam tudi še hladne lahko služijo za večerni prigrizek ali pa gredo z nami na izlet namesto sendvičev.
Za približno 12 kroglic potrebujemo
2 do 3 večje zelene bučke
Pol čebule
2 stroka česna
2 večji rezini suhega polnozrnatega kruha
Krušne drobtine
Peteršilj
Pol rdeče sesekljane paprike
2 jajci
Sol, poper
100 g puste skute
Pest ribanega sira
Foto Tanja Drinovec
Priprava
Bučke naribamo in ožamemo. Dodamo drobno sesekljano čebulo, česen, peteršilj, papriko, dobro ožet namočen kruh, jajca, skuto, sol, poper in sir. Nazadnje primešamo drobtine po potrebi, da je zmes primerno čvrsta za oblikovanje kroglic. Te zložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Kroglice pečemo dobre pol ure na temperaturi 180 stopinj.
tz Foto Tanja Drinovec
te Foto Tanja Drinovec
Komentarji