S prehodom iz toplih poletnih dni v kar
občutno hladnejše nam že veliko bolj teknejo juhice, do katerih nam nekaterim ni bilo zelo močno.
Poznam jih pa kar nekaj tudi, ki jim ni kosila brez obvezne juhe preden se lotijo glavne jedi. Vsaj enkrat ali dvakrat na teden je pa tudi zdravju koristno in našemu želodcu prijazno, če mu privoščimo nekaj bolj
tekočega na žlico.
Tokrat se bomo lotili kremne juhe iz ohrovta z dodatkom še nekatere zelenjave in krompirja. Za ohrovt že vemo, da govorimo o vsestranskem super živilu. Varuje nas pred slabim holesterolom, vsebuje veliko antioksidantov, ki preprečujejo nastanek rakavih obolenj, preprečuje srčno žilne bolezni. Bogat je z
vitamini C, A in
K ter vsebuje magnezij, kalij, mangan. Deluje pa tudi protivnetno. V jesenskih dneh ga imamo na vrtovih in policah trgovin neomejeno, je pa tudi med cenovno ugodnejšimi vrstami zelenjave.
Naša bogata krepka juha s krompirjem bo čudovit vir dobrih hranil tudi, ko bomo odvrgli športne copate v omaro po napornem treningu ali za lahkotno in hranljivo večerjo.
Za 4 do 6 oseb potrebujemo:
Olje
Polovico ohrovtove glave
1 por
4 večje krompirje
1 korenček
Sol, poper
Ščep kumine
Lovorov list
Peteršilj
Za ohrovt že vemo, da govorimo o vsestranskem super živilu. Foto Tanja Drinovec
Priprava:
Na vročem olju prepražimo sesekljan očiščen por. Dodamo mu na kocke narezano očiščeno korenje, nato pa še na trakove narezan opran ohrovt. Vse skupaj pražimo,
da se zmehča. Nato zalijemo z vodo(dober liter). Vodi lahko dodamo jušno kocko. Ko vse skupaj vre, dodamo olupljen na kocke narezan krompir. Dodamo še vse začimbe po našem okusu. Kuhamo, da se tudi krompir zmehča, nato pa zmiksamo juho bodisi s paličnim mešalnikom ali blenderjem. Juho
še enkrat zavremo in po želji dodamo še žlico kisle smetane.
Še ena odlična Tanjina juha
Kaj pa paradižnikova juha?
Komentarji