Verjetno ste že opazili prve šopke lepih zelenih špargljev, ki so se pojavili na stojnicah tržnic ali policah prodajaln in dognali, da je sezona tega čudovitega živila že na pohodu.
Iz špargljev smo v naši rubriki pripravili že kar nekaj receptov. Danes bomo iz njih skuhali prekrasno kremno juho. Da ne bodo preveč osamljeni, jim bo družbo delal krompir v glavni stranski vlogi, ki bo lahkotnost špargljev okrepil s kalorijami in polnejšim okusom.
Šparglji sicer slovijo po številnih zdravilnih in blagodejnih učinkih. So zelo nizkokalorični, vsebujejo številne vitamine in minerale, antioksidante. Pospešujejo odvajanje vode iz telesa, krepijo krvožilni sistem …Pri špargljih pazimo, da so čim bolj sveži, saj s starostjo izgubljajo vse kvalitetne snovi. Tako so najboljši seveda tisti pravkar nabrani.
Sama sem zares velika oboževalka kremnih juh, ki nas prijetno in zdravo zasitijo. Naša današnja nam bo zelo prišla prav, po kakšnem celodnevnem gibanju na prostem in nadomestila nekaj izgubljene tekočine, soli in nas po vrhu še prijetno pogrela, tako po telesu kot pri duši s svojim okusom pa seveda tudi pobožala po brbončicah.
Špargljevo juho bomo za piko na i podkrepili še s popečenimi kruhovimi rezinami s sirom in pršutom.
Poletov recept: Krompirjeva juha s šparglji. FOTO: Tanja Drinovec
Za lonec krompirjeve juhe s šparglji, (3 do 4 osebe) potrebujemo:
olje
1velik por
1 srednje velika čebula
Košček prekajene slanine
Šopek špargljev
3 srednje velike krompirje
Žlica pirine moke
Jušna kocka ali jušni fond
Sol, poper
2 žlici kisle smetane
Kruhove rezine:
Rezine starega kruha
Sir Brie
Pršut
Poletov recept: Krompirjeva juha s šparglji. FOTO: Tanja Drinovec
Priprava krompirjeve juhe s šparglji:
Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo in očiščen, narezan por. Na olje dodamo še na kocke narezano slanino in šparglje. Vse skupaj še malo prepražimo dodamo moko in premešamo. Dodamo fond ali vodo z jušno kocko. Olupljen krompir očistimo in narežemo na kocke in ga stresemo v lonec k ostalim sestavinam. Solimo, popramo in kuhamo dokler krompir ni mehak, približno dvajset minut. Juho odstavimo in jo zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Juho še malo pogrejemo in ji dodamo kislo smetan. Za kruhove rezine popečemo rezine poljubnega kruha, ki smo ga obložili s sirom(brie ali kak drug sir) in slanino v pečici.
Poletov recept: Krompirjeva juha s šparglji. FOTO: Tanja Drinovec
Komentarji