Neomejen dostop | že od 9,99€
Vsi so bili prepričani, da bo dočakala sto let. Le kakšen je kraljičin jedilnik? Kaj je in česa nikoli ni jedla?
Kraljica Elizabeta II. je včeraj umrla v 97. letu starosti. Njeni nutricionisti so vedno trdili, da je njen jedilnik skromen, a skrbno izbran. Mnogi smo prepričani, da je bila prav del njene dolgoživosti izbrana prehrana. Kraljica Elizabeta II., sploh ni bila razvajenka in izbirčna pri hrani, vse svoje jedilnike je preprosto prepustila najboljšim prehranskim strokovnjakom v Veliki Britaniji.
Po zaslugi kraljičinega dolgoletnega kuharja Darrena McGradyja, ki je izdal knjigo Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen, lahko preučimo natančen Elizabetin prehranski režim. Pomembno je omeniti, da so vse sestavine najvišje kakovosti, saj prihajajo neposredno iz ekoloških kmetij in sadovnjakov, ki pripadajo kraljevi družini.
Kraljica je svoj dan začela s skodelico čaja Earl Grey, ki ga je pila z mlekom, vendar brez sladkorja. Pojedla je tudi nekaj piškotov, njeni najljubši so bili Chocolate Bath Olivers. Lahko rečemo, da so bili čaj in piškoti prvi del zajtrka. Nato je prišla na vrsto skleda kosmičev ali toast z marmelado. Pogosto je kraljica zajtrkovala umešana jajca z dimljenim lososom.
Elizabeta II. je pred kosilom rada popila koktajl z ginom, a je sčasoma to navado opustila. Formula za kosilo je vsebovala veliko beljakovin in malo ogljikovih hidratov. Na mizi so bile pogosto ribe na žaru z zelenjavo, špinača in bučke. Tudi preprosta solata s piščancem. Pravilo je bilo, da ne postrežejo ničesar, kar vsebuje škrob.
Obvezni ritual, ki ga ni nikoli zamudila! Tako kot pri zajtrku, čaj Earl Grey, skupaj z različnimi drugimi dobrotami. Kraljičini najljubši so bili sendviči s kumarami in jagodni piškoti. Kruh so ji najprej premazali s kremnim sirom, nato pa nanj položili rezine tanko narezane kumare in liste mete, skorjo kruha pa so odrezali. Piškote iz kruha so premazali z maslom in domačo jagodno marmelado.
Zadnji obrok dneva je bil skoraj kot kosilo. To pomeni izogibanje škrobu in uvedbo rib na žaru ali kakšnega drugega pustega mesa, skupaj z zelenjavo in solato.
Vedno je imela rada kaj sladkega. Sveže sadje, na primer breskve in jagode. Tudi temna čokolada in čokoladna torta.
Nikoli ni jedla česna! In nikoli srednje pečenega mesa, vedno zelo dobro pečeno.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji