Neomejen dostop | že od 9,99€
Če nam Gorenjcem prislovično dodeljujejo pridevnik skopuškosti potem je današnja juha morda res med varčnejšimi juhami in še spominjala naj bi na golaž kljub temu, da v njej načeloma in praviloma ni niti koščka mesa. Še za poduhati ne.
Sama sem v današnjem receptu malenkost pogoljufala in juhi dodala nekaj slanine za »gušt«. Po drugi strani nas pa ljudi na Gorenjskem mirno lahko ozmerjajo s krompirjevci. Pa to ne zaradi tako neznansko velike sreče, ki bi jo imeli v življenju (nekateri seveda tudi to) ampak zaradi dobro razširjene in rastoče vsem dobro poznane in priljubljene kulturne rastline, ki se ponosno diči po gorenjskih njivah . Seveda zopet govorimo o vse uporabnem krompirju.
Naša jed je sila preprosta enolončnica (morda je juha celo malo slab izraz za to jed). Skuhati jo je sila preprosto. V mrzlih zimskih dneh pa bo vnesla nekaj ravno prave topline in kalorij za pogret navznotraj še zlasti, če se boste klatili po zasneženih belih kulisah. V glavni vlogi pa torej kalorični, nenadomestljivi, čudoviti krompir in čebula.
olje
3 do 4 čebule
7 do 8 krompirjev
Nekaj rezin pancete
Velika žlica pirine moke
2 stroka sesekljanega česna
0,5 dl rdečega vina
Sol, poper
Lovorov list, ščep kumine
Sladka paprika v prahu
Žlica paradižnikove mezge
(jušna kocka po želji)
Olupljen krompir narežemo na kocke in ga skuhamo v slani vodi. Čebulo sesekljamo in dobro prepražimo. Čebuli dodamo še panceto in še malo pražimo. Čebulo potresemo s sladko papriko, ji dodamo paradižnikovo mezgo in premešamo. Dolijemo vino. V lonec stresemo skuhan krompir, zalijemo z vodo in dodamo jušno kocko, lovor, česen, kumino nato pa po želji posolimo in popramo. Vse skupaj kuhamo še nekaj časa. Pazimo, da krompirja ne razkuhamo v celoti.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji