Neomejen dostop | že od 9,99€
Če tudi sami sodite med nabiralce, potem so morda vaše košare polne slastnih in zdravih borovnic.
Tudi če niso, jih trenutno lahko kupite na bližnji tržnici ali pri sosedi, ki ima več veselja in volje za nabiranje tega dragocenega daru iz narave kot vi.
Iz njih bomo pripravili nekakšno izpeljanko preproste torte cheesecake (sirova torta), ki je doma v Ameriki. Običajno so te vrste tort pripravljene kar brez peke, naša pa bo malo spominjala na tiste znamenite newyorške spečene, da bo karamelizirani sladkor iz borovnic prispeval k slastnosti te precej preproste in čudovite torte. Torta je bogata z beljakovinami (siri), za tortno dno pa uporabimo polnozrnate piškote.
O zdravju borovnic smo pa tudi že precej napisali. Bogate so z vitamini, antioksidanti in mineralnimi snovmi. Za naše zdravje lahko naredijo resnično veliko dobrega.
Košček takšne slastne torte kar brez slabih misli in mirne vesti lahko pospravite, ko vam zmanjka energije.
Tortno dno:
420 g mletih polnozrnatih keksov
140 g masla
Ščep soli
Nadev:
500 g kremnega sira
250 g sira mascarpone
130 g sladkorja
2 jajci
vanilja, malo ruma
nastrgana lupinica limone
750 g borovnic
malo škroba
cimet
Za tortno dno zmeljemo piškote in stopimo maslo. Maslo grejemo kar nekaj časa, da malo potemni in zadiši po lešnikih. Prelijemo drobtine, jih posolimo in dobro premešamo. V okrogel tortni pekač zložimo zmes za dno in jo z dlanmi lepo pritisnemo po površini, da je čim bolj ravna. Malo jo ohladimo.
Zmešamo sestavine za nadev ročno ali z mešalnikom. V zmes stresemo dve pesti borovnic, ostale pustimo. Nadev vlijemo na tortno dno. Vse to damo v pečico in pečemo kakih dvajset minut v pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Preostale borovnice potresemo s škrobom in cimetom, lahko tudi z malo sladkorja. Ko se nadev v pečici že strdi potresemo preostale borovnice po površini in torto pečemo še kakih 20 minut pri temperaturi 170 stopinj. Torto ohladimo in postrežemo.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji