Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Za 42 let star računalnik odštel več kot 300.000 evrov

No, gre za prvi računalnik, ki ga je sestavil Steve Wozniak. Apple-I je tlakoval pot do bilijona. In, preprosta stvar še vedno deluje. 
Apple-I<br />
FOTO: RR Auction
Apple-I<br /> FOTO: RR Auction
S. S.
26. 9. 2018 | 07:26
26. 9. 2018 | 10:48
2:20
Bi kupili računalnik, star več kot 40 let? Nekateri očitno bi in to za lepe denarce.

Apple-I<br />
FOTO: RR Auction
Apple-I
FOTO: RR Auction
»Anonimni poslovnež« je prvi računalnik, ki so ga aprila 1976 izdelali pri ameriškem gigantu Applu, na dražbi kupil za 318.000 evrov. Apple-I je oblikoval soustanovitelj podjetja Steve Wozniak. Njegov kolega Steve Jobs ga je prepričal, da sta računalnike začela prodajati za v ameriških dolarjih zanimivo številko 666,66 dolarja, v evrih za okoli 566 (preračunano na današnjo vrednost za okoli 2500 evrov).

Naprava, ki je svetlobna leta od tehnološko dovršenih napravic, ki jih zdaj ponujajo pri »jabolku«, še vedno deluje. Prodali so ga na bostonski letni dražbi, kjer ponujajo redke, a dragocene artikle. Pri dražiteljski hiši so pojasnili, da so računalnik v originalno stanje spravili junija letos in je eden od okoli 70 še obstoječih Applov-I od 200, kolikor sta jih skupaj zložila in v lokalni trgovini v Palo Altu v Kaliforniji za prej omenjeno ceno prodala Wozniak in Jobs.

Računalniku so za ceno dodali tipkovnico in monitor, pa tudi originalna navodila in dokumentacijo. »To lahko prižgeš in se obnašaš, kot da si v letu 1976. Fantastično,« je komentiral Booby Livingston iz podjetja RR Auctions.

Ta računalnik je po besedah Wozniaka bil dokaz, da je mogoče sestaviti uporaben in širšim množicam dostopen računalnik. Je pa bil to le obris vsega, kar je sledilo. Precej uspešnejši je bil njegov naslednik, saj so prodali kar pet milijonov modelov Apple-II in tako tlakovali pot do enega najvrednejših družb na svetu. Vrednost Appla je avgusta celo presegla magično mejo bilijon dolarjev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine