Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Vse se spreminja, le (rekordne) številke ostajajo

Tim Cook je tarča kritik, a jim uspešno kljubuje s prihodki in rastjo delnice.
Tim Cook je med svojim mandatom skoraj potrojil prihodke Appla. Foto Reuters
Tim Cook je med svojim mandatom skoraj potrojil prihodke Appla. Foto Reuters
28. 9. 2019 | 13:00
6:53
Prihodnjo soboto bo minilo osem let od smrti karizmatičnega ustanovitelja podjetja Apple Steva Jobsa. Po njegovem slovesu se je podjetje znašlo pred velikim izzivom, kako naprej brez njega. Številni kritiki novemu vodstvu s Timom Cookom na čelu očitajo, da Apple izgublja smer, toda Jobsov naslednik jim vrača z novim, najzmogljivejšim iphonom 11, predstavljenim 19. septembra.

Apple je novo koledarsko leto začel s prvim opozorilom o padcu dobička v 17 letih. V družbi so pojasnjevali, da je k temu pripomogla slaba prodaja najnovejše ponudbe iphonov. Delnice so padle za desetino, na najnižjo raven v 21 mesecih. Po prepričanju priznanega profesorja financ Artura Brisa naraščajoča konkurenca predvsem kitajskih (Huawei in Xiaomi) in tudi drugih proizvajalcev spodkopava nekoč prevladujoči Applov položaj na trgu pametnih telefonov, še posebej uničujoča pa je zanj na hitro rastočih trgih. Tudi drugje, zlasti v ZDA, Apple ugotavlja, da uporabniki naprav ne menjavajo več tako pogosto kot včasih. Raziskava je pokazala, da so leta 2015 kupci svoj iphone povprečno nadgrajevali vsakih 24 mesecev, konec lanskega leta se je to obdobje podaljšalo na 36 mesecev. Apple je imel sicer v začetku leta 360 milijonov naročnikov na svoje storitve in storitve skupaj s partnerji, do konca prihodnjega leta pa načrtuje rast na 500 milijonov. Januarja je bilo na svetu 1,4 milijarde aktivnih Applovih naprav oziroma 100 milijonov več kot leto prej, od tega 900 milijonov iphonov.


Odličen inovator, slabši direktor


Leander Kahney, avtor knjige Tim Cook, genij, ki je Apple popeljal raven višje, Jobsu priznava izredne inovatorske sposobnosti, a v isti sapi dodaja, da ni bil tudi odličen izvršni direktor. »Neprekosljiv je bil pri razvoju novih izdelkov, vodenje podjetja pa ni bila njegova močna točka. Njegov naslednik se je v tej vlogi izkazal in gotovo postal najboljši glavni direktor Appla doslej,« je prepričan Kahney, ki dokaz najde v številkah: Apple je prvo bilijardno podjetje na svetu, mejnik pa je doseglo pod Cookovo taktirko lanskega 2. avgusta, ko se je vrednost Applove delnice povzpela na 207,05 dolarja. Za primerjavo: ko je Jobs umrl, je bila ta 50,53 dolarja, podjetje pa je bilo vredno za dve tretjini manj, 300 milijard dolarjev. Cook je med svojim mandatom skoraj potrojil prihodke Appla, do lanskih 265,6 milijarde dolarjev, kar je največji letni prihodek v zgodovini podjetja. Leta 2011 je denimo ustvarilo 108 milijard dolarjev prihodkov. Cook je, tako Kahney, s tem dvomljivcem zaprl usta.

Apple je minuli teden javnosti predstavil nov iphone 11. Foto AFP
Apple je minuli teden javnosti predstavil nov iphone 11. Foto AFP


Čeprav se povpraševanje po iphonih upočasnjuje, je bila lanska prodaja še vedno rekordna – 216 milijonov izdelkov, obenem so prodali 43,5 milijona ipadov in 18 milijonov macov. »Od njegove smrti se je okoli Jobsa razvilo nekaj kultnega – in prav je tako, saj si eden največjih inovatorjev v zgodovini zasluži veliko pohval. Toda vse, česar se je dotaknil, se ni spremenilo v zlato. Njegovo drugo podjetje, Pixar, je bilo izjemno uspešno, vendar predvsem po zaslugi Johna Lassetra in Eda Catmulla, ki sta ga vodila. Ko se je Jobs vrnil v Apple, je naredil verjetno največji preobrat podjetja v zgodovini, nato pa vodenje v veliki meri predal v roke Cooka, ki je bil takrat glavni operativni direktor, sam pa se je osredotočil na to, kar mu je bilo najljubše: na snovanje novih izdelkov z oblikovalcem Jonyjem Ivom,« poudarja Kahney. Jony Ive – oblikovalec, ki je zasnoval iphone, ipad in imac – je letos poleti zapustil podjetje in se podal na svoje.


Novi iphone 11 (pro)


Tim Cook je na množico kritik odgovoril pred tednom dni s predstavitvijo novega najzmogljivejšega iphona 11 pro v dveh velikostih, s 6,5- (pro max) in 5,8-palčnim zaslonom. Od prejšnjih modelov iphone XS in iphone XS max se razlikuje po dodatni, tretji kameri. Novinec omogoča hkratno snemanje videa z dvema kamerama in kombiniranje ultraširoke kamere s prednjo. Je tudi za štiri ure vzdržljivejši in za 15 odstotkov energijsko učinkovitejši od prejšnje različice. Dobiti ga bo možno po začetni ceni 999 dolarjev (v Nemčiji za 1149 evrov). Novi iphone 11, ki nadomešča iphone XR (in je celo cenejši od tega) in ga bo mogoče kupiti za 699 dolarjev (v Nemčiji za 799 evrov), ima dvojno kamero, ohišje je iz aluminija in stekla in bo na voljo v šestih barvah, vijolični, beli, zeleni, rumeni, črni in rdeči. Poganja ga – po zatrjevanju Appla – najhitrejši procesor v pametnih telefonih na svetu.
 

Neprizanesljivi kritiki


Med najglasnejšimi kritiki zdajšnjega Applovega vodstva je nekdanji zaposleni in pozneje odpuščeni inženir Darren Eastman, ustvarjalec aplikacije find my iphone. »Po Jobsovi smrti se je Apple obrnil proti kupcem in lastnim zaposlenim. Po Jobsovi smrti nekdanji Apple ne obstaja več. Celo vrsto nadarjenih zaposlenih, ki so velik del svojega življenja dali Applu, so bodisi utišali in disciplinirali bodisi odpustili, ker so javno spregovorili o težavah podjetja. Z nepotizmom in ignoriranjem vprašanj o spornih praksah in kakovosti izdelkov podjetje le sledi svojemu cilju izogibanja zakonom in davkom,« je neprizanesljiv Eastman, pri čemer kaže s prstom predvsem na zdajšnjega šefa Tima Cooka: »Jobs se je takoj odzval na vsako zaskrbljenost, pod Cookom se je vse drastično spremenilo. Njegovega odgovora ne dočakaš, kvečjemu si lahko deležen groženj neposredno nadrejenega.« Eno od zaposlenih so odpustili, ker je opozorila na strupeno plesen v prostorih, v katerih je delala. »Iz poštenega podjetja se je Apple sprevrgel v družbo, ki ves čas diskriminira ter krši pogodbe in delovno pravo. Celo pred sodiščem se posmehuje pravni državi z nespoštovanjem sodstva in sodnih postopkov. Glavni cilj vodstva je izmikanje davčnim obveznostim in odpravljanje negativnih govoric o Applu,« je še dodal Eastman.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine