Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriški kongres hoče videti elektronsko dopisovanje tehnoloških velikanov

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Tim Cook in Larry Page tarča pravosodnega odbora predstavniškega doma
Predsedujoči vplivnega pravosodnega odbora ameriškega predstavnišjkega doma demokrat Jerrold Nadler. FOTO: Jonathan Ernst Reuters
Predsedujoči vplivnega pravosodnega odbora ameriškega predstavnišjkega doma demokrat Jerrold Nadler. FOTO: Jonathan Ernst Reuters
14. 9. 2019 | 13:03
14. 9. 2019 | 13:24
2:00
New York – Pravosodni odbor ameriškega predstavniškega doma je odprl novo poglavje v protikartelni preiskavi ameriških in svetovnih tehnoloških gigantov. Vrhovi podjetij Google, Amazon, Facebook in Apple bodo morali do sredine oktobra predati elektronsko dopisovanje in številne druge dokumente.

Odbor predstavniškega doma pod vodstvom demokrata Jerrolda Nadlerja, zapriseženega nasprotnika republikanskega voditelja Donalda Trumpa, je v minulih dneh naslovnice časopisov polnil s strankarsko pristranim iskanjem dokazov za morebitno predsednikovo razrešitev, sprejeto z izključno demokratskimi glasovi. Ko gre za tehnološke velikane iz Silicijeve doline in Seattla pa se za dvig že obstoječe preiskave na novo raven zavzemajo tudi nekateri republikanski kongresniki.
Mark Zuckerberg. FOTO:Stephen Lam Reuters
Mark Zuckerberg. FOTO:Stephen Lam Reuters


Po Nadlerjevih besedah je vse več dokazov, da si je peščica korporacij privzela nesorazmerno velik del spletnega trgovanja in komunikacij. V elektronski korespondenci Amazonovega Jeffa Bezosa, Facebookova Marka Zuckerberga, Applovega Tima Cooka ter Googlovega (Alphabetovega) Larryja Pagea bodo kongresni preiskovalci iskali dokaze o zatiranju konkurence, podjetja bodo morala predložiti tudi finančne in druge dokumente.
Jeff Bezos. FOTO:Katherine Taylor Reuters
Jeff Bezos. FOTO:Katherine Taylor Reuters


​Poznavalci pričakujejo tožbe in dolgotrajna pogajanja, kongresna preiskava sumov kartelnega dogovarjanja pa se pridružuje tistim, ki jih proti Googleu že vodi ameriško pravosodno ministrstvo ter proti Facebooku Zvezna trgovinska komisija (FTC). O ukrepanju razmišljajo nekateri državni tožilci, Facebook, Google in drugi pa so tudi na stalni tapeti evropskih regulatorjev konkurence.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine