Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Dekleta v srednji šoli s tekmovanj izginejo

Andrej Guštin: Tekmovanja niso le za nadarjene, ampak za vse, ki so radovedni.
Andrej Guštin je astronom, učitelj ter pobudnik in dolgoletni vodja tekmovanj iz astronomije pri nas. FOTO: Matej Družnik

 
Andrej Guštin je astronom, učitelj ter pobudnik in dolgoletni vodja tekmovanj iz astronomije pri nas. FOTO: Matej Družnik  
26. 9. 2024 | 06:00
26. 9. 2024 | 11:36
14:32

V nadaljevanju preberite: 

Andrej Guštin uživa, ko lahko, kot predavatelj ali pisec poljudnoznanstvenih besedil, predaja svoje znanje o astronomiji širši javnosti. Nedavno je postal častni član Mednarodne astronomske zveze – ta med svoje člane poleg raziskovalnih astronomov sprejme tudi posebej izbrane ljudi, ki so za to vedo veliko naredili.

»Gre za izjemno čast, kajti to je krovna organizacija profesionalnih astronomov in astrofizikov, organizacija, pomembna v svetovnem merilu, saj med drugim določa imena vesoljskih teles, definicije astronomskih pojmov, organizira strokovne konference in tako naprej. Širša javnost pa se je spomni predvsem po tem, kako je Plutonu odvzela status planeta,« je dejal v pogovoru.

Pred več kot desetletjem je bil pobudnik organiziranja tekmovanja iz astronomije za osnovne in srednje šole, vse do lani tajnik tekmovanja in glavni sestavljavec nalog za tekmovanja na šolski in državni ravni, ki potekajo za učence in dijake od šestega razreda osnovne do četrtega letnika srednje šole. Slovenski tekmovalci na mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike dosegajo odlične rezultate. Od leta 2013, ko so se je prvič udeležili, so zbrali sedem zlatih medalj, 14 srebrnih, 10 bronastih in 17 pohval. V zadnjih letih sogovornik deluje predvsem v okviru zavoda Cosmolab, ki se posveča razvoju in izvajanju astronomskih aktivnosti za učitelje in širšo javnost.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine