Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Tudi znanstveniki se pogovarjajo z rastlinami

Razvili so aparaturo za izmenjavanje informacij oziroma električnih signalov z rastlinami.
FOTO: Roslan Rahman/AFP
FOTO: Roslan Rahman/AFP
7. 4. 2021 | 18:00
1:23
Pogovarjanje z rastlinami ni nekaj novega. Mnogi vsako jutro pihajo na dušo svojim lončni­cam in jih bodrijo, da lepše uspe­vajo. Zdaj pa so se tega na znanstveni način lotili raziskovalci singapurske tehnološke univerze Nanyang, ki so razvili aparaturo za izmenjavanje informacij oziroma električnih signalov z rastlinami.

Na liste navadnega tobaka (na fotografiji) in muholovke so s hidrogelom pritrdili elektrode in z njimi merili signale, ki jih je oddajala rastlina ob različnih dražljajih iz okolice.

Pošiljali so ji lahko tudi povratne informacije in tako povzročili, da je muholovka zaprla liste. V povzetku raziskave so zapisali, da bi to znanje na primer lahko uporabili pri razvoju rastlinskega robota za delo z lažjimi predmeti ali javljalnika okužbe, ki bi zaznal bolezni rastlin v zgodnejših fazah. »Podnebne spremembe ogrožajo tudi rastline. S spremljanjem in razumevanjem električnih signalov, ki jih oddajajo, bi morda lahko zaznali bolezenske spremembe in druge stresne odzive na okolico,« je povedal Chen Xiaodong z univerze.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine