Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Trije slovenski strokovnjaki napoteni na delo v Evropsko vesoljsko agencijo

Izbrani strokovnjaki prihajajo iz podjetij Cosylab in Balmar ter z Inštituta Jožef Stefan - Nordijski center Planica.
Napoteni bodo v center ESA ESTEC, v okviru katerega bodo delovali na področjih vsebin programov razvoja splošnih tehnologij. FOTO: Staša Zabukošek
Napoteni bodo v center ESA ESTEC, v okviru katerega bodo delovali na področjih vsebin programov razvoja splošnih tehnologij. FOTO: Staša Zabukošek
A. I., S. S.
20. 1. 2020 | 12:36
20. 1. 2020 | 17:06
6:27
Trije strokovnjaki iz Slovenije bodo za leto dni odšli na sekundiranje v center Evropske vesoljske agencije (Esa) v Noordwijk na Nizozemskem. Izbrana trojica prihaja iz podjetij oziroma institucij Cosylab in Balmar ter Instituta Jožef Stefan – Nordijski center Planica, so v izjavi za javnost zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Izbrani so bili v okviru izbirnega postopka Ese, ki se je zaključil decembra lani.

Napoteni bodo v center ESA ESTEC (European Research and Technology Centre), v okviru katerega bodo delovali na področjih vsebin programov razvoja splošnih tehnologij (GSTP) ter človeških in robotskih raziskav (HRE), v okviru programskih sistemov in funkcionalne verifikacije, materialov in procesov ter človeških raziskav. 

»Verjamem, da napotitve slovenskih strokovnjakov v Eso pozitivno prispevajo k ugledu države ter so odlična priložnost za izmenjavo in nadgradnjo znanj ter za vzpostavitev novih poslovnih povezav,« je pri tem poudaril minister Zdravko Počivalšek in dodal: »Verjamem, da bodo prispevale tudi k nadaljnji krepitvi vesoljskega sektorja v Sloveniji. Cilj ministrstva namreč je, da se poveča vloga slovenskega gospodarstva tako v okviru Ese kot v globalnem vesoljskem sektorju, pri čemer je krepitev mednarodnega sodelovanja ključna.«


Slovenija ves čas nadgrajuje sodelovanje z Eso


Slovenija skladno s kompetencami in potenciali gospodarstva ter razvojno-raziskovalnih institucij ves čas nadgrajuje sodelovanje z Eso, so še zapisali. Od zasedanja Sveta Ese, ki je v ministrski zasedbi potekalo novembra leta 2019, Slovenija sodeluje v dveh novih programih. Poleg obstoječega sodelovanja v programu razvoja splošnih tehnologij (GSTP), programu za opazovanje Zemlje (EO) in znanstvenem programu Prodex je razvila sodelovanje tudi v programu »Future EO« ter programu za človeške in robotske raziskave (E3P).

Na podlagi zadnjih je zdaj sodelovanje z ESO omogočeno tudi podjetjem in institucijam s področja prebojnih tehnologij, kjer je Slovenija v samem vrhu razvoja, kakor tudi podjetjem, ki se običajno ne ukvarjajo z vesoljem, a razvijajo inovativne tehnologije in produkte, kot so pogonski sistemi, senzorji, elektronika, 3D-tisk, robotika. Trenutno potekajo tudi postopki za sklenitev nadgrajenega pridružitvenega sporazuma z Eso ter priprava zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti.

Trenutno potekajo tudi postopki za sklenitev nadgrajenega pridružitvenega sporazuma z Eso ter priprava zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti. FOTO: Esa/Nasa
Trenutno potekajo tudi postopki za sklenitev nadgrajenega pridružitvenega sporazuma z Eso ter priprava zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti. FOTO: Esa/Nasa


Kdo je srečna trojica?


V podjetju Cosylab so se odločili za napotitev (secondment) strokovnjaka v okviru Ese, saj se zavedajo izjemnega doprinosa za dolgoročno poslovno sodelovanje z Eso, ki ga takšne napotitve predstavljajo. Nejc Smrkolj Koželj bo tako na Esinem oddelku ESTEC pridobival nova znanja in krepil sodelovanje med podjetjem in Eso ter nadaljeval delo na izjemno perspektivnem projektu, ki ga za Eso v podjetju izvajajo že od leta 2018.

Štiriindvajsetletni inženir računalništva je svoje delo pri agenciji začel 2. januarja. »Cosylab in Esa v skupnem projektu, v katerem tako pomagam enim in drugim. Sodelujem v delu projekta, ki razvija programsko opremo oziroma odprtokoden sistem, ki bi bil lahko podlaga za vse prihodnje vesoljske odprave. S tem bi omogočili tako hitrejši kot cenejši razvoj. Sistem je seveda ogromen in pri njem sodeluje več podjetij,« na kratko svojo vlogo pojasni Smrkolj Koželj. »Če bi me pred nekaj leti vprašali, ali bom kdaj delal za vesoljsko agencijo, bi zagotovo rekel, da ne,« se nasmehne inženir in doda, da je to vsekakor izjemna priložnost za mladega inženirja, ki zdaj končuje drugo stopnjo izobraževanja. Iz enoletnega dela bo zagotovo potegnil ogromno znanja, kako potekajo vesoljske odprave in katere so ključne točke za njihov uspeh.

V celjskem podjetju Balmar, d. o. o., so se dogovorili, da na sekundiranje pošljejo dr. Simona Maleja. Svoje delo na Esi bo začel s prvim marcem letošnjega leta na oddelku za materiale in izdelovalne postopke TEC-MSP, ki spada pod okrilje oddelka za strojništvo. Med sekundiranjem bo nadaljeval tudi svoje raziskovalno delo, ki ga trenutno opravlja prek Inštituta za kovinske materiale in tehnologije (IMT) v Ljubljani.

»Gre za mehanske preskuse materialov z dvema različnima tehnologijama. Pri tem skušamo združiti dve različni tehnologiji tiskanja, da bi bil postopek hitrejši. Preverjamo pa tudi mikrostrukturo materialov in morebitne napake, ki lahko nastanejo v postopkih. V prvem delu projekta so se osredotočili na tiskanje nikljevih superzlitin, ki se izkažejo pri visokih temperaturah, torej bi šlo lahko za komponente pri motorjih. V drugem delu pa delamo s titanom, ki je uporaben pri gradnji satelitov,« pojasni Malej in doda, da je bila priložnost za sekundiranje veselo presenečenje, čeprav je plod daljšega sodelovanja med Eso in Balmarjem. 

Institut Jožef Stefan bo marca na enoletno sekundiranje v ESO napotil člana odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko dr. Adama C. McDonnella, Slovenca irskega rodu, ki bo sodeloval v programu Ese za človeške in robotske raziskave.

Poleg aktivnosti za vgraditev centrifuge za izvajanje raziskav na področju vesoljske fiziologije in medicine v Planiški laboratorij Instituta Jožef Stefan bo dr. McDonnell pomagal koordinirati raziskave v raziskovalnem centru Concordia na Antarktiki. Njegovo delo bo precej pripomoglo k razvoju in mednarodni uveljavitvi Planiškega laboratorija Instituta Jožef Stefan. Planiški laboratorij bo s tem postal eden od treh centrov v Evropi za vesoljsko fiziologijo in medicino.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine