Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Spodbuditi želimo medsebojno razumevanje, poznavanje in sodelovanje

Slovenske raziskovalne organizacije projekt Spoznaj umešča v skupno evropsko politiko pri razvoju odprte znanosti.
Projekt Spoznaj vidim tudi kot platformo za dialog, saj prihajajo tu v stik raziskovalci, raziskovalne organizacije, financerji in širša skupnost, pravi Miro Pušnik. FOTO: Leon Vidic/Delo

 
Projekt Spoznaj vidim tudi kot platformo za dialog, saj prihajajo tu v stik raziskovalci, raziskovalne organizacije, financerji in širša skupnost, pravi Miro Pušnik. FOTO: Leon Vidic/Delo  
19. 10. 2023 | 06:00
14:53

V nadaljevanju preberite:

Odprta znanost spodbuja kulturo sodelovanja med raziskovalci, tako znotraj kot med različnimi vedami, saj omogoča z odprto izmenjavo podatkov in virov hitrejše in bolj učinkovito reševanje kompleksnih znanstvenih problemov. »Odprta znanost ni tekmovalna, temveč je sodelovalna znanost,« poudarja mag. Miro Pušnik, direktor Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani, ki koordinira obsežen projekt podpore uvajanja načel odprte znanosti pri nas.

Triletni projekt z akronimom SPOZNAJ umešča slovenske raziskovalne organizacije v skupno politiko evropskega raziskovalnega prostora, ki opredeljuje odprto znanost kot enega od ključnih ukrepov v obdobju 2022–2024. Slovenija se je novim evropskim smernicam prilagodila s sprejetjem zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji 2030 ter uredbe o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti.

S temi pravnimi akti je izvajalce znanstvenoraziskovalne dejavnosti zavezala k zagotavljanju odprtega dostopa do rezultatov raziskav, odgovornemu vrednotenju raziskovalnega dela in vključevanju občanov v raziskovalno delo. Projekt, vreden 4 milijone evrov, so začeli izvajati avgusta letos, sofinancirata pa ga ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija prek načrta za okrevanje in odpornost NextGenerationEU. »Projektni konzorcij, ki ga sestavlja poleg Centralne tehniške knjižnice še 20 slovenskih javnih raziskovalnih organizacij, bo obravnaval vse vidike odprte znanosti,« pravi sogovornik.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine