Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Sodobni mediji so ključni akterji javne sfere

Komunikolog Slavko Splichal v novi knjigi opozarja, da so potrebne nove strategije demokratične ureditve, ki bodo kos vse večji tehnološki kompleksnosti.
Podatkovno rudarjenje z zbiranjem in analiziranjem velikih nizov podatkov, pridobljenih iz spletnih socialnih omrežij, omogoča še bistveno bolj učinkovito izluščanje mnenj. FOTO: Shutterstock
Podatkovno rudarjenje z zbiranjem in analiziranjem velikih nizov podatkov, pridobljenih iz spletnih socialnih omrežij, omogoča še bistveno bolj učinkovito izluščanje mnenj. FOTO: Shutterstock
Mojca Vizjak Pavšič
27. 10. 2022 | 06:00
11:07

V nadaljevanju preberite:

Internet, ki je na globalni ravni medsebojno povezal v preteklosti ločene načine komuniciranja in vrste vsebin, ima tako za posameznika kot za celotno družbo veliko pomembnejše posledice kot katerakoli revolucionarna sprememba v komunikacijski tehnologiji doslej, opozarja akademik dr. Slavko Splichal, profesor komunikologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani ter ustanovitelj in predstojnik Evropskega inštituta za komuniciranje in kulturo.

Čedalje večja dostopnost digitalnih komunikacijskih kanalov in omrežij je spremenila naravo in pomen človeške komunikacije. Vse človeške dejavnost, od ekonomije in politike do umetnosti in izobraževanja, so postale neločljivo povezane z uporabo interneta kot temeljne tehnologije sodobne informacijske družbe. Lažji dostop ne omogoča samo eksponentno naraščajočemu številu ljudi, da učinkoviteje komunicirajo in javno izražajo svoja stališča, ne glede na to, kakšna so, temveč omogoča tudi platformam družbenih omrežij, ki so v lasti podjetij, da sistematično in pogosto prikrito spremljajo in vplivajo na spletno komunikacijo ter vedenje uporabnikov. Pomembna značilnost internetizacije je vse bolj nejasna meja med nekoč jasno ločenima področjema javnosti in zasebnosti. Ohranjanje meja med javno in zasebno sfero ter krepitev njune avtonomije pa je bistvenega pomena za človekovo svobodo in demokratično upravljanje, poudarja Splichal.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine