Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Slovenska inovacija za razvoj genskih in celičnih terapij ter cepiv

Napravo Alkalizator za pridobivanje pDNK so razvili v dobrih dveh letih. Zanjo so prejeli več nagrad.
Odpiranje bakterijskih celic v alkalizatorju je zelo kontrolirano in izkoristek pDNK večji, primesi pa je veliko manj, pravijo sogovorniki. FOTO: Črt Piksi

 
Odpiranje bakterijskih celic v alkalizatorju je zelo kontrolirano in izkoristek pDNK večji, primesi pa je veliko manj, pravijo sogovorniki. FOTO: Črt Piksi  
3. 10. 2024 | 06:00
12:42

V nadaljevanju preberite: 

Ekipa podjetja Sartorius BIA Separations in IntBas iz Ajdovščine je za instrument za kontinuirno celično lizo, alkalizator, prejela več nagrad, nedavno tudi zlato nacionalno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za najboljšo inovacijo. Alkalna liza je del procesa izolacije plazmidne DNK (pDNK), ki je ključna sestavina pri proizvodnji bioloških zdravil za genske in celične terapije ter pri proizvodnji cepiv, ki temeljijo na tehnologiji informacijske RNK (mRNK).

Alkalizator je plod slovenskega znanja, v dobrih dveh letih so ga skupaj z ekipo razvili dr. Rok Sekirnik, dr. Urh Černigoj, dr. Matevž Korenč, vsi iz podjetja Sartorius BIA Separations, in mag. Matej Petrič z ekipo iz podjetja IntBas.

»Alkalizator si predstavljajte kot napreden kavni mlinček. Kavna zrna so bakterijske celice, kofein je pDNK, ki jo mi želimo pridobiti, grenkobe pa so nečistoče. Tradicionalni kavni mlinčki so počasni in neučinkoviti in v mleti kavi je zato malo kofeina in veliko grenkobe. Naš kavni mlinček pa je hitrejši, natančnejši pri mletju kavnih zrn, zato dobimo več kofeina in manj grenkobe,« je instrument slikovito opisal Korenč. Takšna naprava se torej pojavi v kaskadi pridobivanja pDNK, in sicer pri alkalni lizi. »V tem delu izolacije pDNK se odpirajo bakterijske celice in iz njihove citoplazme se v okolico izloča pDNK, ki je naša tarčna komponenta. Plazmidno DNK v naslednjih korakih čistimo in koncentriramo, da jo lahko uporabimo ali za cepiva ali za genske terapije,« je razložil Korenč.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine