Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Skupina Cerna ocenjuje pripravljenost Slovenije na polnopravno članstvo

Uradni sprejem med polnopravne članice Cerna Slovenija lahko pričakuje v začetku leta 2025.
Cev velikega hadronskega trkalnika v Cernu. FOTO: Wikipedia

 
Cev velikega hadronskega trkalnika v Cernu. FOTO: Wikipedia  
S. S.
20. 2. 2024 | 07:21
20. 2. 2024 | 10:05
3:31

Slovenija je korak bližje do polnopravnega članstva v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN). Na dvodnevnem delovnem obisku je strokovna skupina Cerna, ki preverja, ali naša država izpolnjuje ključna merila za polnopravno članstvo v tej ugledni mednarodni organizaciji, ki ravno letos praznuje 70  let.

Člani strokovne skupine so se med drugim srečali z ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorjem Papičem. Minister je dejal, da se v Sloveniji zavedamo izrednega pomena tega področja, zato mu je vlada namenila rekordna sredstva. »Že lani smo za znanost in inovacije namenili rekorden znesek, letos pa je ta še za 30 odstotkov višji. Na voljo je več kot pol milijarde evrov za znanost in inovacije, in sicer 415 milijonov evrov v proračunu našega ministrstva, 35 milijonov evrov v proračunih drugih ministrstev, skoraj 100 milijonov evrov pa bo na voljo iz evropskih sredstev,« je poudaril minister. Prav tako je zagotovil, da si Slovenija želi postati polnopravna članica Cerna: »Ne predstavljam si, da slovenske znanstvenice in znanstveniki ter gospodarstvo ne bi sodelovali s Cernom.« Sodelovanje poteka že zdaj, vendar omejeno, saj ima trenutno Slovenija status pridružene članice, s polnopravnim članstvom pa se bodo odprle nove možnosti za sodelovanje, so sporočili z ministrstva.

image_alt
Superračunalniki so ključ do evropske digitalne neodvisnosti

Strokovna skupina se je seznanila še z delovanjem superračunalnika Vega, ki del računskih kapacitet že zdaj namenja projektom Cerna, srečali pa so se tudi s predstavniki gospodarske zbornice (GZS) in podjetij, ki bodisi že sodelujejo s Cernom bodisi si to želijo, ter raziskovalci z več slovenskih univerz in inštitutov.

»Danes je v bazi Cerna registriranih 70 slovenskih podjetij, od tega jih je 20 že pridobilo naročila, identificiranih pa je tudi kar nekaj potencialnih podjetij za vpis v bazo,« je povedala Natalija Stošicki, direktorica za strateški razvoj in internacionalizacijo pri GZS. Leto 2023 je bilo najuspešnejše doslej. Sloveniji naj bi po še neuradnih podatkih uspelo izkoristiti kar 78 odstotkov vloženih sredstev, to je 1,7 milijona švicarskih frankov. Gre za vrednost poslov, ki so jih slovenska podjetja sklenila s Cernom v primerjavi s članarino, ki jo je plačala država.

Strokovna skupina bo po obisku v Sloveniji pripravila poročilo o pripravljenosti naše države na polnopravno članstvo in ga predala najvišjemu organu – svetu Cerna. Ta bo nato odločal o potrditvi polnopravnega članstva. Sledili bodo formalni postopki v Cernu in naši državi, tako da lahko uradni sprejem med polnopravne članice pričakujemo v začetku leta 2025, so še poudarili na ministrstvu. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine