Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Še malo, pa bomo leteli in zaspali kot top

Včeraj se je končal največji tehnološki sejem. Kaj nam je ostalo v spominu?
Nexus sprejme štiri potnike. FOTO: Press release
Nexus sprejme štiri potnike. FOTO: Press release
Irena Štaudohar, Lucijan Zalokar, poročevalca
12. 1. 2019 | 17:00
10:29
Če bi hoteli sestaviti verodostojno lestvico najboljših izdelkov, predstavljenih na sejmu zabavne elektronike Ces, bi poleg neizčrpnega znanja potrebovali vsaj mesec dni časa, da bi obiskali vsa prizorišča v Las Vegasu. Zato je spodaj opisano vse prej kot to; gre zgolj za izdelke, ki so novinarja Dela najbolj pritegnili.

V hipu vas spremenijo v poliglota

Slušalke wt2 plus, Timekettle


Kdor je po spletu brskal pred kakšnim desetletjem, se verjetno spomni, kako neroden je bil Googlov prevajalnik, ki je zaradi površnosti nemalokrat postal tarča posmeha. Danes je neprimerljivo boljši, zato ni čudno, da njegove storitve, ki jih omogoča umetna inteligenca, uporablja vedno več podjetij, ki se ukvarjajo s prevajanjem govora v živo.

Med njimi je Timekettle. Na Cesu je to kitajsko podjetje predstavilo slušalke wt2, ki sproti prevajajo pogovor dveh ljudi. Na pogled niso tako bombastične kot prenekateri izdelek, razstavljen v Las Vegasu, so pa uporabnejše od večine, saj prevajanje med večjimi svetovnimi jeziki poteka zelo gladko, paziti je treba le, da je izgovarjava pravilna.

Slušalke wt2 razumejo 36 jezikov. FOTO: Press release
Slušalke wt2 razumejo 36 jezikov. FOTO: Press release


Slušalke wt2 plus delujejo približno takole: prek bluetootha se povežejo z aplikacijo na pametnem telefonu. Uporabnik določi, v katerem jeziku bo govoril in v katerem bi rad prevod. Izbira med 36 jeziki, na voljo je tudi kopica naglasov v angleščini in več stopenj glasnosti. Ko spregovori, se prevedene besede izpišejo na zaslonu, čez nekaj trenutkov pa jih sogovornik sliši v slušalki ali po zvočniku na telefonu.

Sporočilo traja največ 15 sekund, slušalke vedno počakajo do konca, preden začnejo s prevodom. To je za zdaj verjetno njihova največja pomanjkljivost: daljši časovni zamik »ubija« ritem pogovora, kratko trajanje sporočila pa onemogoča prevajanje daljših besedil. Po napovedih Kazaf Yeja, vodje marketinškega oddelka v Timekettlu, se bodo s to pomanjkljivostjo ubadali letos in prihodnje leto v Las Vegas pripeljali še bolj dodelano različico.

Elektrika postaja preteklost

Pomivalnik posode tetra ter grelnika vode model 3 in duo, Heatworks


Jerry Callahan leta 2006 ni in ni mogel najti grelnika vode, ki bi ustrezal njegovim željam, zato se je odločil, da bo izdelal novega. Trinajst let pozneje je njegovo podjetje Heatworks sinonim za inovacije pri malih gospodinjskih aparatih. Ena od odlik njihovih izdelkov je, da so prijazni do okolja. Z majhno porabo elektrike in kratkimi pomivalnimi cikli si je pomivalnik posode tetra prislužil nagrado organizatorjev Cesa za najboljše inovacije sejma. Kot se dandanes spodobi, ima oznako »pametni«, saj ga uporabnik lahko upravlja prek mobilne aplikacije. Največja pomanjkljivost je velikost, saj vanj hkrati zložimo le dva krožnika, dve posodi in nekaj jedilnega pribora.

Dva krožnika, dve posodi in nekaj jedilnega pribora lahko zložimo v tetro. FOTO: Press release
Dva krožnika, dve posodi in nekaj jedilnega pribora lahko zložimo v tetro. FOTO: Press release


Nagrado za izdelek, prijazen do okolja, je prejel tudi grelnik vode model 3, ki je tako energijsko učinkovit, da zmanjša stroške ogrevanja za 40 odstotkov in vodo do vrelišča segreje v 15 do 30 sekundah. »Ugotovili smo, da je voda sama po sebi električni prevodnik. Z grafitnimi elektrodami dosežemo, da se molekule vode hitreje premikajo. Hitreje ko se premikajo, večjo kinetično energijo ustvarijo. Ko se začnejo odbijati druga od druge, se kinetična energija pretvori v toplotno, zato se voda takoj segreje z neposrednim prenosom energije. Tehnologijo smo poimenovali ohmic array in jo tudi patentirali,« je za Delo dejal Callahan, diplomant tehnološkega inštituta v Massachusettsu.

A najbolj osupljiv je izdelek, ki so ga na Ces pripeljali le za pokušnjo, podrobneje ga bodo predstavili šele prihodnje leto. »Malo prej je do nas pristopil možakar in na vsak način hotel zadevo kupiti že danes. Ponujal je pet milijonov dolarjev, vendar smo ga zavrnili,« je bil ponosen Callahan. Se morda v Heatworksu ne bojijo, da jih bo v tem letu kdo prehitel? »Nikakor ne. Imamo ekipo strokovnjakov, ki je svetlobna leta pred konkurenco.« Govorimo o grelniku duo, ki deluje po istem principu kot model 3, a je nekoliko manjši in precej hitrejši. Če ga nagnemo v eno smer, vodo do stopinje Celzija natančno segreje v trenutku; uporabnik mora le določiti, ali bi rad vrelo, vročo ali mlačno. Če ga nagnemo v drugo smer, kjer ni grafitnih elektrod, iz njega priteče hladna voda. Le zamislimo si lahko, koliko elektrike bi prihranili, če bi znali s to tehnologijo segrevati večje količine vode …

Oblečeni v sedlu

Harley-davidson livewire


Svet, kot smo ga poznali, ne obstaja več. Harley-Davidson je predstavil nov model znamenitega motocikla, ki pa ne rjove več kot divji lev in ne diši po bencinu, najljubšem vonju ljubiteljev motorjev. Glavni junaki filma Goli v sedlu bi bili ogorčeni, saj novi harley-davidson, imenovan tudi livewire, poganja elektromotor. Namesto da bi voznik med vožnjo opazoval sončni zahod, bo zdaj strmel v pametni ekran, ki ga bo oskrboval s podatki. Motor bo lastnik lahko napolnil kar doma, in ko bo nahranjen do roba (menda se to zgodi v eni uri), bo z njim prevozil 180 kilometrov. Do stotice pospeši v manj kot 3,5 sekunde, največja hitrost pa je 180 kilometrov na uro. A ker proizvajalci vedo, da harleyja ni brez značilnega glasnega hrumenja, so ustvarili umeten zvok – ponaredek pospeševanja. Na trg naj bi prišel že avgusta, stal pa bo 26.000 evrov.

Livewire doseže 180 km/h. FOTO: Press release
Livewire doseže 180 km/h. FOTO: Press release


Brati pametni telefon

Pametni telefon in bralnik A2 pro, Hisense


Hitro rastoče kitajsko podjetje Hisense, ki slovi predvsem po dobrih in ne predragih televizorjih in je pri nas znano tudi po tem, da je prevzelo Gorenje, je oblikovalo novi pametni telefon za knjižne molje. Telefon ima dva ekrana, poleg standardnega je na hrbtni strani še bralnik z značilnim e-papirnatim zaslonom, ki je zelo prijazen do oči. Če vas svetloba telefonskega zaslona moti ali če bi radi zmanjšali porabo baterije, lahko tudi tega z enim klikom spremenite v črno-belo različico in tako prihranite kar 90 odstotkov energije. Kljub dvema ekranoma telefon ni prav nič težji ali manj eleganten od standardnega. V Evropi še ni naprodaj, ko bo, pa bo treba zanj odšteti okoli 300 evrov.

Kar 90 odstotkov energije prihrani A2 pro v varčnem načinu. FOTO: Press release
Kar 90 odstotkov energije prihrani A2 pro v varčnem načinu. FOTO: Press release


Leteči taksi

Nexus air taxi, Bell


Očitno bomo kmalu živeli v realnosti, ki bo, vsaj glede prometa, spominjala na prizore iz filma Iztrebljevalec. Bell, eno najbolj znanih letalskih podjetij na svetu, ki je med drugo svetovno vojno izdelovalo vojaška letala in se pozneje usmerilo predvsem v proizvodnjo helikopterjev, obljublja, da nas bodo leta 2020 po mestih že vozili leteči taksiji. Veličastno futuristično plovilo, ki je bilo eno najbolj obleganih na letošnjem Cesu, spominja na velik črn dron. Ima šest motorjev in poleg pilota sprejme še štiri potnike. Kako bodo takšna vozila, ki jih je Bell ustvaril v partnerstvu z Uberjem, spremenila obliko mest, še ni čisto jasno. Kot meni kreativni direktor Levi Bilbrey, so bila mesta že od prvega nebotičnika naprej ustvarjena za tridimenzionalno realnost, ki pa do zdaj ni bila izkoriščena. Bo to malo hibridno letalo, ki vzleta in pristaja kot helikopter, rešilo težave z gnečo in onesnaževanjem v mestih? Nekaj je jasno, letelo bo nad prometom. Proizvajalci so poskrbeli tudi, da je plovilo čim tišje. Njegova notranjost, polna ekranov (največji je na stropu), pa resnično spominja na vozilo prihodnosti iz znanstvenofantastičnih filmov. Nekoč bo, kot obljubljajo, znalo voziti tudi brez pilota.

Nexus sprejme štiri potnike. FOTO: Press release
Nexus sprejme štiri potnike. FOTO: Press release


Čisti zobje

Y brush, FasTeesH


Zobe bi si morali umivati vsaj dve minuti, in to večkrat na dan, nas učijo zobozdravniki. Z inovativno zobno ščetko, ki jo je patentiralo majhno francosko podjetje FasTeesH, boste prihranili pri času, saj bodo vaši zobje čisti le v desetih sekundah. Ščetka je oblikovana po čeljusti in spominja na ustnik, ki boksarja ščiti pred udarci. Namažemo jo z zobno pasto, vstavimo v usta, vključimo in – voilà, zavibrira in natančno zdrgne vsak zob posebej. Pet sekund čisti zgornje in pet sekund spodnje zobe. Zaradi učinkovitosti jo priporočajo tudi zobozdravniki. Kot obljubljajo inovatorji, ki so jo predstavili v Las Vegasu, bo do pomladi že na trgu, saj je zanimanje zanjo res veliko. Cena se bo gibala okoli sto evrov.

Y brush očisti zobe v desetih sekundah. FOTO: Press release
Y brush očisti zobe v desetih sekundah. FOTO: Press release


Za lahko noč

Uspavalnik dodow, Uilux


Majhno, a menda zelo učinkovito napravo so ustvarili trije inovatorji (združili so se v podjetje Uilux), ki so bili tudi sami veliki nespečneži. Pomagala jim je šele meditacija, zato so premišljevali, kako bi ustvarili stroj, ki bi znal umiriti naše dihanje, kot to znajo najboljši budistični menihi. Tako je nastal dodow, ki nas na povsem naraven način zaziba v spanec. Ko napravo, ki deluje na baterije, položimo na nočno omarico in prižgemo, začne na strop projicirati nežno modro svetlobo, ki komaj vidno utripa, kot metronom. Z ritmom svetlobe, ki postaja vedno počasnejši, uskladimo dihanje, pri čemer se umirimo in potonemo v sen. Mirno dihanje nas sprosti, imamo bolj mirne sanje in bolj globok spanec.

Dodow, pomočnik za nespečneže. FOTO: Press release
Dodow, pomočnik za nespečneže. FOTO: Press release


Vsebino omogoča A1 Slovenija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine