Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Rusi prvi nastisnili organ v vesolju

Po doslej dostopnih podatkih se natisnjeni organi in tkiva v breztežnostnem prostoru celijo hitreje ter bolj učinkovito kot na Zemlji.
3D-biotiskalnik je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prispel 3. decembra. FOTO: Roscosmos/ Nasa
3D-biotiskalnik je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prispel 3. decembra. FOTO: Roscosmos/ Nasa
10. 12. 2018 | 08:59
10. 12. 2018 | 14:56
3:17
Ruskim znanstvenikom je uspel nov preboj pri tiskanju v treh dimenzijah, poroča RT. V breztežnostnem prostoru so namreč uspešno natisnili mišjo ščitnico. Pri tem so uporabili 3D-biotiskalnik, ki je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) 3. decembra prispel v sklopu ekspedicije 58. Eksperiment je vodil kozmonavt Oleg Kononenko, tiskanje pa so začeli 4. decembra ob 17. uri po moskovskem času. 

V breztežnostnem prostoru jim je uspelo natisniti delujočo konstrukcijo mišje ščitnične žleze. Predstavniki podjetja Invitro, katerega hčerinska družba 3D Bioprinting Solutions je zgradila tridimenzionalni tiskalnik, so ruski tiskovni agenciji Ria Novosti sporočili o uspehu znanstvenikov. »Prejeli smo posnetke iz vesolja, ki jasno prikazujejo proces izdelave delujoče mišje ščitnice,« so zapisali.



Natisnjeni konstrukt bodo v decembru poslali nazaj na Zemljo, kjer ga čaka temeljita analiza, februarja prihodnje leto pa bodo ugotovitve predstavili tudi širši javnosti. Po do zdaj dostopnih podatkih se natisnjeni organi in tkiva v breztežnostnem prostoru celijo hitreje ter bolj učinkovito kot na Zemlji. Razvijajoče se celice v vesolju občutijo manj pritiska, poleg tega pa je manj možnosti, da bi jih telo zavrnilo. Ta prelomnica v tiskanju nadomestnih organov med drugim odpira tudi nove možnosti tiskanja človeških organov. Namesto na zemeljskem površju bi tako ugodno okolje za razvoj tkiva v prihodnosti iskali drugje.

»Nič ni nemogoče,« je v odgovor na vprašanje, ali bomo v breztežnostnem prostoru kmalu lahko tiskali tudi človeške organe, povedal direktor podjetja Invitro Aleksander Ostrovski. »Vprašanje je le cena. Trenutno si prizadevamo razviti nove načine biotiskanja,« je še dodal.

Medtem ko znanstveniki nestrpno čakajo na uradne posnetke tiskanja organov v breztežnostnem prostoru, se lahko potolažijo s posnetki biotiskanja s tiskalnikom FABION, ki ga je prav tako razvilo podjetje 3D Bioprinting Solution. Pred tremi leti so namreč ruski znanstveniki na Zemlji že uspešno natisnili mišjo ščitnico ter z njo nadomestili pravo.



Tehnologija tridimenzionalnega tiskanja je že dodobra spremenila razvojne in proizvodne procese v industriji. Prvi 3D-tiskalnik je na Mednarodno vesoljsko postajo leta 2014 pripeljala Nasa, in sicer da bi olajšala dobavo ključnih delov in orodja v breztežnostnem prostoru.

Združene države Amerike sicer nameravajo prihodnje leto spomladi tudi same poslati svoj biotiskalnik na ISS. 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine