Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Rokopis baročnega učenjaka se je vrnil domov

Dr. Monika Deželak Trojar je razkrila, kako je NUK pridobil rokopis prvega slovenskega polihistorja Janeza Ludvika Schönlebna.
Dr. Monika Deželak Trojar, znanstvena sodelavka Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, je avtorica znanstvene monografije o Schönlebnovem življenju in delu. Foto Igor Lapajne
Dr. Monika Deželak Trojar, znanstvena sodelavka Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, je avtorica znanstvene monografije o Schönlebnovem življenju in delu. Foto Igor Lapajne
Mojca Vizjak Pavšič
11. 2. 2021 | 06:00
12:05

V nadaljevanju preberite:


Novembra je Narodna in univerzitetna knjižnica s pomočjo izrednih sredstev ministrstva za kulturo pridobila enega zanimivejših rokopisov Janeza Ludvika Schönlebna (1618–1681), Valvazorjevega predhodnika in mentorja ter prvega slovenskega polihistorja. Iz rokopisa, ki bo gotovo zanimiv za različne profile raziskovalcev slovenske pravne in kulturne zgodovine, so razvidni avtorjevi načrti za dokončanje in izdajo druge knjige njegovega monumentalnega zgodovinskega dela Carniolia antiqua et nova.

»Janez Ludvik Schönleben, ki ga lahko označimo za prvega kranjskega zgodovinarja, genealoga, mariologa, govornika in pridigarja ter tudi dramatika in filozofa, je s svojo priredbo Čandek-Hrenove izdaje lekcionarja Evangelia inu lystuvi pomembno vplival tudi na nadaljnji razvoj slovenske proze, še zlasti na znamenite pridigarje Janeza Svetokriškega, Rogerija Ljubljanskega in Jerneja Basarja,« opozarja dr. Monika Deželak Trojar, znanstvena sodelavka Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Sogovornica je med drugim avtorica obsežne znanstvene monografije o Schönlebnovem življenju in delu, ki je izšla v zbirki Apes academicae pri Založbi ZRC.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine