Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Raketa dostavila satelite, nato nežno pljusknila v morje

Pri podjetju Rocket Lab poskušajo prav tako omogočiti ponovno uporabo raket in s tem poceniti izstrelitve.
Electron je 17 metrov visoka raketa. FOTO: Rocket Lab
Electron je 17 metrov visoka raketa. FOTO: Rocket Lab
20. 11. 2020 | 09:31
20. 11. 2020 | 13:07
3:58
Ameriško zasebno vesoljsko podjetje Rocket Lab z izstreliščem na Novi Zelandiji je zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času uspešno v nizkozemeljsko orbito dostavilo več manjših satelitov. Nosilna raketa je nato obrnila in s pomočjo padal pristala v Tihem oceanu okoli 650 kilometrov od obale Nove Zelandije. Pri podjetju so prvič opravili povratno odpravo. 

Rakete Rocket Labove so majhne in ne omogočajo, da bi bilo na krovu dovolj goriva za vertikalne pristanke, kakršne imajo pri Spacexu ali Blue Originu, zato so ubrali drugačno pot k ponovni uporabi raket.



Tokrat so pristajali s padali, raketo so nato iz morja potegnile ladje, zdaj pa jo čaka analiza, ali je dovolj dobro preživela pot navzgor in navzdol, da se jo da obnoviti. Seveda je vprašanje, ali se stroškovno gledano to izplača.



»Potem ko bomo raketo dobili v tovarno, bo analiza videti kot preiskava kraja zločina. Vse bomo razstavili in res pogledali vse komponente,« je v začetku novembra povedal predsednik uprave Peter Beck. Upa, da ne bodo ugotovili večjih napak in tako pocenili izstrelitve rakete Electron.

Odprto padalo: 



​Gre za 17 metrov visoko raketo, ena izstrelitev stane okoli sedem milijonov evrov, primerna je za manjše tovore, ki jih lahko dostavi v nizkozemeljsko orbito. Dejstvo pa je, da trg majhnih, a vse bolj učinkovitih satelitov raste. Za primerjavo: Spacexova raketa falcon 9 je visoka 70 metrov, njena izstrelitev stane okoli 60 milijonov evrov, če gre za že uporabljeno raketo, pa še nekaj milijonov evrov manj.

​Posnetek izstrelitve:



​Podjetju je čestital tudi prvi mož Spacexa Elon Musk


Lovljenje rakete s helikopterji


Tokrat je šlo za testno pristajanje, če se bo izkazalo za upravičeno, imajo pri podjetju v pripravi drzen in za oči zelo vznemirljiv način lovljenja raket. Preskusili so ga marca, ko so uporabili model rakete. Raketo so namreč lovili s pomočjo helikopterjev.


29 satelitov in palček


Na krovu je bilo 24 satelitov »SpaceBees« (vesoljske čebele), ki jih upravlja kalifornijsko podjetje Swarm Technologies. V orbiti poskušajo narediti mrežo 150 satelitov, ki bodo skrbeli za komunikacijo naprav v mreži internet stvari. V orbito sta z raketo uspešno odpotovala tudi dva satelita virginijskega podjetja TruSept Cor Dragracer, s katerim bodo poskušali preveriti, ali bi lahko lovili odslužena vesoljka plovila in jih spravili iz orbite. Tako bi pomagali obvladovati vse večji problem vesoljskih smeti.

Francosko podjetje Unseenlabs je na krov posadilo dva manjša satelita, s katerima bodo nadzorovali morja in lovili nelegalne ribiče in druge s škodljivimi praksami za svetovna morja. Poletel je tudi študentski satelit Waka Āmiorangi Aotearoa APSS-1 novozelandske univerze v Aucklandu, ki bo preučeval povezave med potresi in spremembami v zgornji atmosferi.

Palček na krovu rakete. Izstrelitev je bila tudi dobrodelna, saj so zbirali denar za pediatrično bolnišnico v Aucklandu. FOTO: Rocket Lab
Palček na krovu rakete. Izstrelitev je bila tudi dobrodelna, saj so zbirali denar za pediatrično bolnišnico v Aucklandu. FOTO: Rocket Lab


Na krovu pa je bil tudi 15-centimetrski palček Chompski, izdelan iz titana, ki so ga pritrdili na mehanizem, s katerim v pravilno orbito nameščajo posamezne satelite. Mehanizem bo padel v orbito in izgorel.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine