Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Računalniški model pokazal kritične točke za širjenje covida-19

Model, ki bi lahko služil kot pripomoček za oblikovanje načrta sproščanja ukrepov, bomo podrobneje predstavili na straneh Znanosti.
FOTO: Lawrence Bryant Reuters
FOTO: Lawrence Bryant Reuters
10. 11. 2020 | 19:14
10. 11. 2020 | 19:15
1:52
Raziskovalna skupina na univerzi Stanford, v kateri sodeluje tudi slovenski raziskovalec dr. Jure Leskovec, je oblikovala model širjenja virusa sars-cov-2 na podlagi gibanja ljudi.

Pridobili so lokacijske podatke z mobilnih telefonov skoraj sto milijonov Američanov v desetih največjih ameriških mestih. Za vsako uro v dnevu tako model oceni omrežje mobilnosti, koliko ljudi iz vsake soseske obišče različne lokacije, kot so restavracije, trgovine, fitnesi, cerkve in šole, ter koliko časa tam ostanejo.

Kot so ugotovili, bi bila brez ukrepov v enem mesecu okužena tretjina prebivalstva v ZDA, hkrati pa so da se le na okoli 10 odstotkov lokacij zgodi več kot 85 odstotkov vseh okužb.

image_alt
Po Collinsovem slovarju je beseda leta 2020 »lockdown« – zaprtje


Študija je narejena za ameriško populacijo, a širše zaključke lahko posplošimo tudi na druge celine in države, za Delo pove dr. Jure Leskovec. »Pri prenašanju izsledkov, bi bil sicer previden, ker je gostota prebivalstva v Sloveniji nižja kot v ameriških metropolah, prav tako pa so mnoge slovenske navade drugačne od ameriških. Po drugi strani pa mislim, da lahko nekatere zaključke raziskave preslikamo tudi na Slovenijo. Na primer to, kako pomembno je zmanjšanje gibanja in obiskovanja restavracij, fitnesov, hotelov in kavarn, saj to resnično ustavi širjenje virusa.«

Podrobneje bomo raziskavo, objavljeno v reviji Nature, predstavili v četrtkovi Znanosti v Delu in na delo.si. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine