Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Premagali svetovno elito in dosegli velik uspeh

Slovenski študenti so z letalom, ki dosega hitrosti čez sto kilometrov na uro, premagali vso svetovno univerzitetno elito.
Vodja ekipe Timotej Hofbauer je povedal, da so letalo gradili več kot pol leta in vanj vložili več kot 2000 ur dela. FOTO: Fakulteta za strojništvo UL
Vodja ekipe Timotej Hofbauer je povedal, da so letalo gradili več kot pol leta in vanj vložili več kot 2000 ur dela. FOTO: Fakulteta za strojništvo UL
STA
18. 4. 2019 | 12:38
18. 4. 2019 | 13:02
2:17
Ekipa študentov ljubljanske fakultete za strojništvo je zmagala na ameriškem tekmovanju Design/Build/Fly (DBF), namenjenem načrtovanju in gradnji daljinsko vodenih brezpilotnih letal ter tekmovanju v letenju. Ekipo sestavlja 17 študentov pod mentorstvom docenta Viktorja Šajna, zmagala pa je med stotimi sodelujočimi univerzami in premagala priznane univerze, kot so MIT, Stanford University in Virginia Tech.

Študentje so se na tekmovanje, ki je obsegalo izdelavo modela letala z radarjem in avtomatskimi zložljivimi krili, ki lahko poleti z letalonosilke, nosi »bombe« in je hkrati izjemno hitro, pripravljali več kot pol leta.

»Letalo smo gradili več kot pol leta in vanj vložili več kot 2000 ur dela. Uspelo nam je zgraditi izjemno hitro, lahko kompozitno letalo, ki dosega hitrosti več kot sto kilometrov na uro in je zmožno leteti več kot deset minut na tekmovalni hitrosti,« je pojasnil vodja ekipe Timotej Hofbauer.

Na fakulteti za strojništvo so v sporočilu za javnost zapisali, da je bila ekipa letos postavljena pred največji izziv doslej, saj so gradili letalo, ki je od prejšnjih precej večje. »Kljub vsem izzivom jim je v šestih mesecih uspelo dokončati dva prototipa in končno letalo brez večjih težav, na tekmovanju pa so znanje in dobro pripravljenost le še potrdili,« so dodali.

Nad njihovim rezultatom je izrazil navdušenje tudi dekan fakultete Mitjan Kalin, ki je dejal, da uspe študentom »na tak način pokazati, da so kljub verjetno slabšim materialnim pogojem, kot jih imajo na večjih univerzah, sposobni poseči v sam vrh«.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine