Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Predhodnik vesoljskega plovila, s katerim je poletel prvi človek

Kos Sputnika 4 je priletel tudi na tla v mestu Manitowoc v Wisconsinu
Priložnostna sovjetska znamka ob izstrelitvi Supnika 4. FOTO: Wikimedia

 
Priložnostna sovjetska znamka ob izstrelitvi Supnika 4. FOTO: Wikimedia  
25. 5. 2023 | 06:00
2:09

Sovjetska zveza je v začetku 60. let prejšnjega stoletja vodila v vesoljski tekmi. Petnajstega maja 1960 so Sovjeti v orbito poslali Korabl Sputnik 1 ali Sputnik 4 – prvo plovilo v programu Vostok – s tem tipom plovila je leto kasneje Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje.

image_alt
Ko je človek vstopil v vesolje

Testirali so tehnologijo, potrebno za človeško posadko, opremili so ga tudi z znanstvenimi instrumenti in kamero, v kabino so posadili lutko. Plovilo je iz orbite uspešno poslalo telemetrične podatke in vnaprej posneta sporočila. Moralo pa bi tudi pristati. Po štirih dneh kroženja v orbiti se je kabina, predvidena za pristanek, ločila od servisnega modula. Toda zaradi nepravilne višine ob prižigu motorjev se je zapletlo in vstop v atmosfero ni potekal po načrtih.

Kabina je v atmosfero padla šele dve leti kasneje, 5. septembra 1962, tam je razpadla, devetkilogramski kos pa je priletel tudi na zemljo v mestu Manitowoc v Wisconsinu. Servisni modul je v atmosfero ponovno vstopil šele 15. oktobra 1965. Plovilo omenjajo tudi v teoriji zarote o izgubljenih kozmonavtih. Zaradi poročil radioamaterjev o ujetih signalih in klicih na pomoč z vesoljskih plovil se je namreč razrasla teorija zarote, da so Sovjeti zamolčali več smrti kozmonavtov, preden je Gagarinu uspel zgodovinski let.

Eden izmed modelov plovila Vostok. FOTO: Wikimedia

 
Eden izmed modelov plovila Vostok. FOTO: Wikimedia  

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine