Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Novega datuma izstrelitve slovenskih satelitov še ni

Tudi vrhunska tehnologija je nemočna proti naravi. Raketo in z njo 53 satelitov, med njimi slovenska Nemo HD in Trisat, so za zdaj na tla prikovali vetrovi.
Raketa vega je krstno izstrelitev doživela leta 2012. Velja za eno najbolj zanesljivih raket, od 15 odprav je odpovedala le enkrat. FOTO: ESA/S. Corvaja/Reuters
Raketa vega je krstno izstrelitev doživela leta 2012. Velja za eno najbolj zanesljivih raket, od 15 odprav je odpovedala le enkrat. FOTO: ESA/S. Corvaja/Reuters
29. 6. 2020 | 03:03
29. 6. 2020 | 13:28
7:27
Višinski vetrovi so odpihnili vse junijske razpoložljive datume za izstrelitev rakete vega z vesoljskega izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani, s katero bi v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. Kdaj se bo odprlo novo ugodno obdobje, da evropska raketa v orbito hkrati ponese kar 53 satelitov, za zdaj še ni znano.  
 
»Razočarani smo, saj nam premaknitev izstrelitve povzroča časovne preglavice z ostalimi projekti,« je komentiral prof. dr. Iztok Kramberger s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, ki stoji za študentsko ekipo, ki je s pomočjo podjetja Skylabs oblikovala štirikilogramski nanosatelit Trisat.
 
Prof. dr. Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so zgradili 65-kilogramski mikrosatelit Nemo HD, pa je pojasnil, da so bili v zadnjih dneh v stiski s časom, saj sta bili tako raketa kot sateliti že predolgo v stanju pripravljenosti in bo treba vsaj nekatere že servisirati, kar pa prinaša dodatno delo in dodatne zamude.
 
Izstrelitev rakete s sateliti 21 ponudnikov iz 13 držav se odmika že dlje časa. Najprej so jo lani septembra prestavili, ker so želeli ugotoviti, zakaj je spodletela julijska izstrelitev rakete enakega tipa, nato so se pripravljali marca letos, a je veliki dogodek tako za Slovenijo kot Evropo odnesla pandemija, vse junijske datume, ki jih je bilo kar nekaj, pa torej neugodno vreme.
 
Stéphane Israël, predsednik uprave vesoljskega podjetja Arianespace, je v izjavi za javnost povedal, da so glede vremena vedno najbolj tvegani nevihtni oblaki oziroma naelektrenost ozračja in pa višinski vetrovi, ki so nagajali tokrat.



Spomnil je, da bi morali raketo izstreliti marca, ko pa so vse aktivnosti na izstrelišču po odloku francoske vlade prekinili zaradi širjenja koronavirusa. Izstrelitev so prestavili na čas, ko so se v Evropi začeli sproščati ukrepi za zajezitev bolezni covid 19. »Vse ekipe so opravile odlično delo, da bi se izstrelitev zgodila. Naredili smo vse, da bi izstrelili raketo takoj, ko bi to bilo možno, a vreme ni držalo z nami,« je pojasnil in dodal, da je treba biti potrpežljiv. Med tem je v Kourou prispel tudi tovor - Intelsatova satelita in japonski satelit B-Sat, ki ga bodo izstrelili z raketo ariane 5. 

Situacija v Francoski Gvajani glede epidemije sicer ni najboljša, saj so države v Južni Ameriki trenutno med najbolj prizadetimi. Po besedah Israëla delajo vse, da so zaposleni na izstrelišču varni. 
 
Kramberger je pojasnil, da se morajo zdaj najprej dogovoriti o nastali situaciji, zato o datumu ne želijo ugibati. »Trenutno vstopamo v šesti mesec baterijskega cikla, pri tem smo do konca meseca še na varni strani. Odvisno od nastale situacije oziroma od dogovorov, ki jih z Arianespace in podjetjem SAB pričnemo v torek, se bomo odločili o nadaljnjih korakih.«

Prevoz satelitov na nosilni strukturi rakete Vega iz hale za integracijo satelitov v prostore za pritrditev aerodinamičnega pokrova SSMS strukture. Mikrosateliti, med katerimi je Nemo HD, so nameščeni na zgornji palubi. FOTO: Jm Guillon/ESA/Center Odličnosti Vesolje-si
Prevoz satelitov na nosilni strukturi rakete Vega iz hale za integracijo satelitov v prostore za pritrditev aerodinamičnega pokrova SSMS strukture. Mikrosateliti, med katerimi je Nemo HD, so nameščeni na zgornji palubi. FOTO: Jm Guillon/ESA/Center Odličnosti Vesolje-si

 

Polnjenje baterij

 
Iz podjetja Arianespace, ki upravlja z raketami vega, ariane 5, sojuzom, v pripravi pa imajo še raketi vega C in ariane 6, so sporočili, da so sateliti v konfiguraciji povsem varni. Izstrelitev bi bila krstna za sistem SSMS (Small Satellite Mission Service), ki ga je evropska vesoljska agencija zgradila z različnimi partnerji in s sofinanciranjem evropske komisije, omogoča pa tako odprave izključno majhnih satelitov kot kombinirano vožnjo večjega plovila in več manjših, ki jih nato na predvidenih višinah okoli 500 kilometrov nad Zemljo postopoma izpustijo. 

Pri Esi in Arianespace si vsekakor ne želijo, da bi bil krstni polet SSMS neuspešen, saj so od tega odvisni vsi nadaljni posli. Trg le nekaj kilogramov težkih satelitov raste, proizvajalci pa si želijo zanesljivo in cenovno ugodno rešitev, kar »deljenje vožnje« vsekakor je.  

Zaradi daljšega obdobja, v katerem je bila raketa v stanju pripravljenosti, morajo znova napolniti njene baterije, hkrati pa zdaj preverjajo, ali je kakšen servis potreben tudi za »potnike«. Rodič je pred dnevi pojasnil, da polnjenje baterij na raketi pomeni delno razstavljanje posameznih stopenj in nekaj dni dela za ponovno vzpostavljanje pripravljenosti na polet. »Situacija s sateliti je še bolj neugodna. Čeprav je Nemo HD pripravljen, da bi v stanju pripravljenosti lahko zdržal tudi do tri mesece in več, so med 53 sateliti na krovu rakete tudi nekateri zelo občutljivi sateliti, ki jih je po treh tednih čakanja na izstrelitveni ploščadi potrebno prepeljati nazaj v hale za pripravo satelitov.« 
 
To pa pomeni, da bi se lahko vrnili na točko, kjer so bili konec maja: »Tovor je treba sneti z vrha rakete, prepeljati nazaj v hale za pripravo satelitov ter tam odpreti aerodinamični pokrov kapsule, nato pa ponovno namestiti zaščite za vzdrževalna dela na satelitih, priključiti zemeljsko podporno opremo in začeti ponovno preverjanje podsistemov in polnjenje baterij.«
 
Rodič je še dodal, da je to vsekakor svojevrsten test za nov kompleksen sistem SSMS, ki se ga pa vsekakor niso želeli, ampak so po vseh težavah in križih zaradi epidemije in vremenom ter tudi naraščajočih stroškov upali na uspešno izstrelitev. A vesolje je zahtevno področje.

 



Nemo HD FOTO: Center Odličnosti Vesolje-si
Nemo HD FOTO: Center Odličnosti Vesolje-si




Trisat FOTO: Tadej Regent/Delo 
Trisat FOTO: Tadej Regent/Delo 


Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine