Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Modri diamanti so morda Zemljina najgloblja skrivnost

Dragoceni modri kamni so se oblikovali precej globlje v Zemljinem plašču kot drugi diamanti. 
7.59-karatni diamant se je najverjetneje oblikoval najmanj 660 kilometrov pod površjem. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
7.59-karatni diamant se je najverjetneje oblikoval najmanj 660 kilometrov pod površjem. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
S. S.
1. 8. 2018 | 13:16
1. 8. 2018 | 14:22
2:20
Geološka zgodovina redkih in zelo dragocenih modrih diamantov je izjemno kompleksna, kaže študija na podlagi preučevanja tega želenega kamna.

​Znanstveniki so po poročanju Reutersa analizirali 46 diamantov, med drugim južnoafriškega, ki so ga za 21 milijonov evrov prodali leta 2016, in ugotovili, da so se oblikovali v globini najmanj 660 kilometrov, torej v spodnjem plašču Zemlje, ki se razteza od globine 660 kilometrov do 2891 kilometrov. Izvor diamantov so znanstvenikom razkrili majhni delci, ujeti v kamen. 

Diamanti so kristalna oblika čistega ogljika, ki nastane ob visokih temperaturah in velikem pritisku. Modri dragoceni kamni so kristalizirali ob mineralih, ki so bili nekoč del morskega dna, a so se ob tektonskih premikih plošč potopili v nižje plasti planetovega plašča, so ugotovili znanstveniki. Modra barva izhaja iz elementa bor (B), ki je bil, kot izhaja iz študije, nekoč v morski vodi in kamninah na dnu, v milijonih letih pa je torej pristal globoko pod površjem. 

14.62-karatni modri diamant Oppenheimer FOTO: Denis Balibouse/Reuters
14.62-karatni modri diamant Oppenheimer FOTO: Denis Balibouse/Reuters


»To je prvič, da bi kdo na podlagi dejstev prestavil zgodbo o oblikovanju modrih diamantov. Pred to študijo nismo vedeli, kje nastajajo in v kakšnih kamninah se oblikujejo in od kod dobijo bor,« je za Reuters dejal Evan Smith iz ameriškega inštituta za drage kamne, ki je vodil raziskavo, objavljeno v reviji Nature



Večina diamantov ni povsem brezbarvna, ampak imajo malo rumenkast odtenek. Poleg modih obstajajo še rumeni, rjavi, rožnati in zeleni diamanti. Okoli 99 odstotkov teh se je oblikovalo v globini od 150 do 200 kilometrov, kar je precej manj kot pri modrih. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine