Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Kitajska objavila prve fotografije z Marsa

Rover Zhurong je posnel prve fotografije na površju sosednjega planeta.
Fotografije je kitajska vesoljska agencija (CNSA) objavila na svoji spletni strani. Na posnetku so vidni solarni paneli roverja. FOTO: CNSA/ Reuters
Fotografije je kitajska vesoljska agencija (CNSA) objavila na svoji spletni strani. Na posnetku so vidni solarni paneli roverja. FOTO: CNSA/ Reuters
19. 5. 2021 | 20:55
20. 5. 2021 | 10:11
1:58
Kitajska je predstavila prve fotografije z Marsa, ki jih je posnel njihov rover Zhurong. Ta je na Marsu pristal v soboto po srednjeevropskem času. Kitajska je tako postala šele druga* država, ki je na Mars dostavila dlje časa delujočega robota, po ZDA, ki je pri tem tudi najuspešnejša.

Kitajska se je velikega uspeha razveselila že februarja, ko je v orbito utirila sondo Tianwen-1, ki je tudi prevažal rover. Ta je uspešno preživel izjemno zahteven manever vstopa v atmosfero, ustreznega zaviranja s padali in potisnimi motorji. Objavljene fotografije kažejo, da napak pri pristajanju in nadaljnjem postopku spuščanja roverja na površje ni bilo. Videti je, da so se solarni paneli, prek katerih se bo napajal okoli 240-kilogramski rover, dobro odprli, na mestu je tudi antena, prek katere bo v povezavi s Tianwenom komuniciral z Zemljo.

image_alt
Kitajski rover pristal na Marsu


Zhurong je precej podoben ameriškima roverjema Spirit in Opportunity. Morda bo tudi kitajski robot sledil njuni sreči: predviden je namreč za 90-dnevno delovanje, takšno življenjsko dobo so predvideli tudi roverskima dvojčkoma, a sta močno presegla pričakovanja.

Po rampi se bo rover spustil s pristajalnega modula. FOTO: CNSA/ Reuters
Po rampi se bo rover spustil s pristajalnega modula. FOTO: CNSA/ Reuters


Preučeval bo geologijo, mineralno sestavo tal, spremljal bo magnetno polje in podnebje. Opremljen je s kamerami, radarjem, senzorjem za magnetno polje, vremensko postajo in instrumentom za kemično analizo kamnin.

Zhurong je pristal na ravnici Utopia Planitia, ki je ostanek trka večjega nebesnega telesa v Mars. Območje je široko več kot 3000 kilometrov.

*Za prvi uspešen pristanek se šteje sovjetska sonda Mars 3, a je delovala vsega nekaj sekund.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine