Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Zgodovinski polet: helikopter Ingenuity uspešno poletel na Marsu

To je bil prvi polet motornega plovila na drugem planetu.
Helikopterček v zraku. Posnel ga je rover Perseverance. FOTO: Nasa
Helikopterček v zraku. Posnel ga je rover Perseverance. FOTO: Nasa
19. 4. 2021 | 07:56
19. 4. 2021 | 15:02
4:30
Inženirji se znova veselijo. Iz Nasinega laboratorija za reaktivni pogon JPL so sporočili, da je helikopter Ingenuity (Iznajdljivost) uspešno poletel na sosednjem planetu. 

Polet so nekajkrat preložili, saj so med testiranjem ugotovili napake, a so jih s posodobitvijo programske opreme uspešno odpravili. Solarni letalnik je po podatkih Nase poletel ob 12.33 po lokalnem Marsovem času ali ob 9.34 po srednjeevropskem. Ekipa helikopterja je namreč ugotovila, da ima ob tem času helikopter optimalne pogoje, saj ima dovolj energije, prav tako so bili ustrezni pogoji za let. Podatki višinomera kažejo, da se je helikopter dvignil na višino treh metrov in je tam letel 30 sekund. Nato se je spustil in pristal. Skupno je tako Ingenuity letel 39 sekund. Helikopter je fotografiral lastno senco, dogajanje je z varne razdalje (64 metrov) snemal tudi rover Perseverance.

​To je bil prvi polet motornega plovila na drugem planetu. 

Senca helikopterja Ingenuity na površju Marsa po prvem uspešnem poletu. Helikopter je opremljen s kamerami in je snemal svoj polet. FOTO: JPL/Nasa
Senca helikopterja Ingenuity na površju Marsa po prvem uspešnem poletu. Helikopter je opremljen s kamerami in je snemal svoj polet. FOTO: JPL/Nasa


Polet je bil avtonomen. Zemeljska ekipa je poslala ukaze, nato pa so vse opravili algoritmi za navigacijo in polet. Podatki potujejo kar nekaj minut od Rdečega planeta do Zemlje, in sicer prenos teče prek mreže radijskih anten globokega vesolja, zato helikopterja ne morejo uporabljati s krmilniki na tleh in prav tako polete ne morejo spremljati v realnem času. Kar nekaj ur je morala inženirska ekipa potrpežljivo čakati na podatke, ki so povedali, da je bil prvi poskus uspešen.



»117 let po uspehu bratov Wright (ki sta prva opravila nadzorovan polet motornega letala na Zemlji), je Nasin helikopter Ingenuity to opravil na drugem planetu. Čeprav sta dogodka prostorsko ločena z 278 milijoni kilometri, bosta zavedno povezana. V spomin na inovativna izdelovalca koles iz Daytona smo točko poleta poimenovali polje bratov Wright. To je polje iznajdljivosti in inovacij, ki ženejo raziskovanje,« je poudaril znanstveni direktor Thomas Zurbuchen. Mali helikopter ima sicer na sebi tudi delec tkanine s prvega motornega letala bratov Wright.

»Dolgo časa smo razmišljali o trenutku na Marsu, kakršnega sta doživela brata Wright na Zemlji, in zdaj se je zgodil. Vzeli si bomo trenutek, da proslavimo uspeh in nato bomo razmišljali kako naprej,« je poudarila MiMi Aung, vodja projekta. Zdaj bodo analizirali podatke, naslednji polet se ne bo zgodil pred 22. aprilom, so še povedali pri Nasi.



Ingenuity je na Mars prispel v podvozju roverja Perseverance, ki mu je dovajal energijo in ga grel, 3. aprila pa ga je spustil na tla in ga prepustil samemu sebi. Razmere na Marsu so ekstremne, ponoči se temperature spustijo globoko pod ničlo, to je na minus 90 stopinj Celzija. Zaradi nizkih temperatur lahko popokajo nezaščitene električne žice, a malo plovilo za zdaj uspešno kljubuje nočnemu mrazu, saj dobro nabira sončno energijo prek sončnih panelov.

Ekipa JPL se je takole razveselila uspeha. FOTO: Nasa/JPL-CALTECH/ASU/Reuters
Ekipa JPL se je takole razveselila uspeha. FOTO: Nasa/JPL-CALTECH/ASU/Reuters


To je demonstracija tehnologije, helikopter bo na kratko vzletal in pristajal, pa pri tem bo uporabil tudi kamere. Gre za občutljiv 49 centimetrov visoki letalnik z maso 1,8 kilograma, dolgimi propelerji, sončnim panelom in baterijo. Z znanstvenimi instrumenti ni oprem­ljen. Helikopter je bil za inženirje velik tehnološki izziv, saj je moral biti dovolj majhen, da so ga spravili v rover, dovolj lahek, da je zmogel poleteti v izjemno tanki atmosferi, a hkrati dovolj vzdržljiv, da prenaša negostoljubno okolje.

Skupno naj bi deloval 30 Marsovih dni (dan na Marsu traja 24 ur in 37 minut), vseskozi ga bo z ustrezne razdalje nadzoroval veliki vozeči se brat, ki deluje tudi kot telefon med njim in Zemljo. V tem času naj bi helikopter prepotoval 300 metrov, dvignil pa se bo za največ pet metrov. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine