Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Izstrelitev preložena zaradi bolezni

Polet dragona Endurance je zdaj predviden za konec tedna.
Posadka Matthias Maurer, Thomas Marshburn, Raja Chari in Kayla Barron. FOTO: SpaceX/AFP
Posadka Matthias Maurer, Thomas Marshburn, Raja Chari in Kayla Barron. FOTO: SpaceX/AFP
2. 11. 2021 | 09:04
2. 11. 2021 | 09:22
1:43

Potem ko so datum izstrelitve odprave Posadka-3 z raketo in kapsulo podjetja Spacex preložili zaradi vremena, je zadnjo odložitev povzročila bolezen. Iz Nase so sporočili, da izstrelitve 3. novembra ne bo, ker ima eden izmed članov posadke »manjšo zdravstveno težavo«.

Kdo je zbolel in za kakšno težavo gre, niso pojasnili, tudi sicer takšnih informacij ne posredujejo v javnost, so pa poudarili, da ne gre za nujno stanje oziroma težava ni povezana s covidom.

»Agencija je sprožila vse ukrepe v skladu z zdravstvenim načrtom. Astronavti bodo ostali v karanteni v Nasinem Kennedyjevem centru na Floridi, kjer se pripravljajo na izstrelitev,« so zapisali na spletni strani ameriške vesoljske agencije. Zdaj je polet predviden za 6. november.

Raketa je bila že pripravljena na polet. Ta bo zdaj predvidoma 6. novembra. FOTO: Joe Raedle/AFP
Raketa je bila že pripravljena na polet. Ta bo zdaj predvidoma 6. novembra. FOTO: Joe Raedle/AFP

Posadko sestavljajo evropski astronavt 51-letni Matthias Maurer in ameriški astronavti 61-letni Thomas Marshburn, po poklicu zdravnik in dolgoletni Nasin kirurg, 44-letni vojaški pilot Raja Chari ter 34-letna jedrska inženirka in pripadnica ameriške mornarice Kayla Barron. Na mednarodni vesoljski postaji bodo bivali pol leta, na trdna tla se bodo predvidoma vrnili aprila 2022.

Zelo redko se zgodi, da izstrelitev preložijo zaradi bolezni. Astronavti so vseskozi pod budnim očesom medicinskega osebja, zadnjih 14 dni pred izstrelitvijo so tudi v karanteni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine