Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Izstrelitev najmočnejše zasebne kitajske rakete

Raketa gravity 1 je vzletela s plavajoče ploščadi ob obali province Shandong.
Raketa gravity 1 podjetja Orienspace FOTO: China Daily/Reuters

 
Raketa gravity 1 podjetja Orienspace FOTO: China Daily/Reuters  
S. S.
11. 1. 2024 | 10:26
11. 1. 2024 | 10:37
2:05

Pekinško podjetje Orienspace je uspešno izstrelilo najmočnejšo raketo, ki jo je izdelal kitajski zasebni sektor. S tem podjetje tlakuje pot h komercialnim izstrelitvam, ki so na Zahodu v zadnjih letih prevzele primat. Na Kitajskem se stvari seveda drugače vrtijo, raketno industrijo še vedno večinoma nadzoruje in izvaja država.

Raketa gravity 1 (gravitacija 1) je vzletela s plavajoče ploščadi ob obali province Shandong. V orbito je ponesla tri vremenske satelite, so sporočili iz podjetja.

Podjetje so, kot so zapisali pri Reutersu, leta 2020 ustanovili veterani kitajske vesoljske agencije. Načrtovali so, da bodo raketo imeli nared že v drugi polovici lanskega leta.

V nizkozemeljsko orbito lahko ponese tovor z maso šest ton in pol. Tako je ta raketa najmočnejša v kitajskem zasebnem sektorju. Za primerjavo, najmočnejša kitajska raketa dolgi pohod 5 lahko v orbito ponese tovor z maso 25 ton, Spacexov falcon 9 pa 22 ton. Tudi manjša raketa je seveda še kako dobrodošla, saj je vse več manjših satelitov, ki se nameščajo v nizko- ali srednjezemeljske tirnice.

Raketa gravity lahko, kot pravijo v podjetju, sočasno v orbito ponese 30 satelitov. So pa lahko pri pripravi poleta zelo okretni, nared naj bi bili v sedmih dneh, morda celo manj, so pojasnili v podjetju, kjer naj bi že imeli več naročil. Zanimivo je seveda to, da raketa vzleta s plavajoče ploščadi, kar pomeni, da imajo premično in prilagodljivo vzletišče.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine