Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Google ukinja svoje družbeno omrežje

Pri ameriškem gigantu uvajajo nove ukrepe za nadzor in zaščito osebnih podatkov. 
Google+ je zgodovina. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Google+ je zgodovina. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
S. S.
9. 10. 2018 | 12:39
9. 10. 2018 | 15:15
1:57
Potem ko je Facebook doživel pogrom zaradi predajanja osebnih podatkov podjetju Cambridge Analytica, je tudi Google našel okostnjaka v omari. Hrošč v neuspelem poskusu družbenega omrežja Google+ je omogočal razvijalcem z Googlom nepovezanih aplikacij dostop do podatkov uporabnikov, ki jim dovoljenja niso podali. Ameriški gigant je več mesecev molčal o uhajanju podatkov, da bi se, kot so zapisali pri Wall Street Journalu, izognil medijski gonji in strogim regulatorjem. Spomnimo, Facebookov Mark Zuckerberg je moral zaradi afere celo pred ameriški kongres.

Kmalu po medijskem razkritju je Google objavil, da bodo ukinili dostop do storitve Google+ in povečali zaščito. V zapisu na spletni strani so priznali, da je bilo morda prizadetih do 500.000 računov. Do podatkov naj bi dostopalo do 438 aplikacij, a Google ne ve natančno, katere so res dostopale in katere ne, saj hranijo zgodovino za le 14 dni. Dokazov za zlorabo niso našli, je na blogu zapisal Ben Smith, podpredsednik inženiringa, in se branil, da jih noben zakon ne obvezuje, da morajo razkrivati morebitne zlorabe, razen če ne gre tudi za zlorabe imena in številk osebnih izkaznic ali vozniškega dovoljenja ter drugih identifikacijskih informacij (registrska številka, številka zdravstvenega zavarovanja).

Google je medtem še obelodanil številne varnostne nastavitve, s katerimi uporabnikom dajejo več nadzora in vpogleda, do kakšnih podatkov dostopajo aplikacije. Med drugim bodo številnim aplikacijam na Androidu omejili dostop oziroma potrebo po dostopu do klicev in telefonskih številk v imeniku.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine