Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Crew dragon prispel na mednarodno vesoljsko postajo (VIDEO)

Plovilo za človeško posadko bo na mednarodni vesoljski postaji pritrjeno do petka.
Dragon bo na postajo pritrjen do petka.
Foto: Nasa
Dragon bo na postajo pritrjen do petka. Foto: Nasa
3. 3. 2019 | 13:15
3. 3. 2019 | 14:52
4:36
Nasa in SpaceX imata te dni kar nekaj razlogov za zadovoljstvo. Po včerajšnji uspešni izstrelitvi rakete falcon 9 z novim plovilom za človeško posadko je crew dragon po več kot 24 urah prispel do mednarodne vesoljske postaje in se pritrdil na modul harmony. Posadka na postaji je tudi odprla loputo in vstopila v novo kapsulo.





Plovilo bi lahko do postaje prispelo v nekaj urah, a so želeli opraviti čim več manevrov, da bi dobili vse potrebne podatke za nadaljevanje programa. Tako se je kapsula povsem avtonomno tudi dvakrat parkirala: enkrat je šlo kar se da nežno, drugič pa je bila spojitev nekoliko bolj »trda«. Astronavti na postaji so kapsulo budno spremljali, da bi lahko ukrepali, če bi se karkoli zapletlo. Gre za razvojni korak naprej, SpaceXovo tovorno plovilo dragon, ki za Naso tovor vozi že od leta 2012, morajo astronavti namreč ujeti z robotsko roko, da se lahko pritrdi na pristajališče.  

Astronavti na postaji so obiskali novo kapsulo. 
FOTO: SpaceX/AFP
Astronavti na postaji so obiskali novo kapsulo.  FOTO: SpaceX/AFP


Tak je pogled na pristajalno mesto iz dragona.
Foto: Nasa
Tak je pogled na pristajalno mesto iz dragona. Foto: Nasa


To je bila prva izstrelitev plovila, katerega razvoj in upravljanje je ameriška vesoljska agencija zaupala podjetju Elona Muska. V kapsuli s sedmimi sedeži tokrat še ni bilo človeške posadke, sta pa v njej sedela testna lutka Ripley, imenovana po junakinji legendarnega Osmega potnika, polna senzorjev, ki so merili, kakšne sile delujejo na telo, in pa plišasta Zemlja, ki so jo opazovali, kako lebdi v breztežnostnem prostoru (Musk jo je »strokovno« označil za visokotehnološko dovršeni testni indikator breztežnosti).





Kapsula je sicer tričlanski posadki na postaji ameriški astronavtki Anne McClain, kanadskemu Davidu Saint-Jacquesu in kozmonavtu Olegu Kononenku prinesla še potrebščine in znanstveno opremo. Kapsula bo na postaji do petka, nato pa bo sledilo testiranje sistemov ob ponovnem vstopu v atmosfero, odprtje padal in pljusk v Atlantski ocean.

Ta del testiranja Muska tudi najbolj skrbi, saj mora polovilo vzdržati velike temperature ob vstopu v ozračje. »Moralo bi biti dobro, ampak toplotni ščit bo ključna stvar, ki bo morala delovati ob ponovnem vstopu,« je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Musk. »Vse do zdaj je videti pozitivno. Razen, če ne bo šlo še kaj narobe, menim, da bomo ljudi vozili še letos. V letošnjem poletju. Upam,« je izjavil.

Crew dragon je prvo zasebno plovilo za človeško posadko, ki se je po izstrelitvi z zasebno raketo, pripojilo mednarodni vesoljski postaji. Tokratni polet je namenjen testiranju prav vsega, da bo plovilo kar se da varno. Sledi testiranje sistemov za izredne razmere med letom, predvidoma julija pa bosta v kapsuli astronavta Bob Behnken in Doug Hurley. Nasa je poleg SpaceXa za razvoj kapsule za človeško posadko najela še Boeing, ki bo predvidoma aprila opravil podobno testiranje, avgusta pa bo nato poletel s človeško posadko.

Elon Musk in astronavta Bob Behnken in Doug Hurley  Foto: Mike Blake/Reuters
Elon Musk in astronavta Bob Behnken in Doug Hurley  Foto: Mike Blake/Reuters


Več o plovilih crew dragon in starliner: Astronavti dobivajo nove vesoljske ladje 

Že letos bi lahko obe plovili postali polno operativni, kar pomeni, da se bo Nasa po osmih letih osvobodila odvisnosti od Rusov. Čeprav vseskozi izpostavljajo dobre odnose z rusko vesoljsko agencijo, je pri marsikaterem Američanu vsaj nekoliko grenčine prisotne, da se mora vesoljska velesila, kakršne so ZDA, ukloniti in najemati sedež v sojuzu, ki je trenutno edino prevozno sredstvo do laboratorija 400 km nad našimi glavami.

Nasa se je s predajo razvoja teh kapsul v roke zasebnikom lahko osredotočila še na bolj ambiciozne cilje: Luno in še dlje – asteroide in Mars. V sodelovanju z evropsko vesoljsko agencijo gradi kapsulo Orion, ki bo predvidoma pripravljena v dveh ali treh letih. Nasa gradi tudi novo raketo SLS. ZDA želijo ostati na piedestalu in se znova in znova vpisovati v zgodovino s »prvič«, a Kitajska, tudi Indija, ter morda še kakšne nove države z veliko denarja, bi jih lahko prehitele po desni.

Prva stopnja falcona 9 je včeraj tudi pristala.
Foto: Thom Baur/Reuters
Prva stopnja falcona 9 je včeraj tudi pristala. Foto: Thom Baur/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine