Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Crew dragon nežno pljusknil v Atlantski ocean

Kapsula crew dragon za človeško posadko se je uspešno vrnila na Zemljo. Musk na twitterju pohvalil rusko tehnologijo.
FOTO: Jose Romero/afp
FOTO: Jose Romero/afp
8. 3. 2019 | 09:45
8. 3. 2019 | 16:00
3:17
Kapsula crew dragon podjetja Spacex je uspešno pljusknila v Atlantski ocean ob obali Floride. Tako se je končal prvi testni polet novega ameriškega taksija, ki bo predvidoma že letos astronavte popeljal do Mednarodne vesoljske postaje.



Kapsulo so, tokrat še brez človeških potnikov, izstrelili s falconom 9 prejšnjo soboto, dan kasneje se je pripela na vesoljsko postajo, kjer je ostala pet dni. Sledil je še težak preskus, saj je moralo plovilo vzdržati visoke temperature in hitrosti ob ponovnem vstopu v atmosfero, nato pa je sledilo še odpiranje dveh pomožnih in štirih glavnih padal, da je bil pristanek v morju kar se da nežen. Zaradi tega dela je bil, kot je povedal na novinarski konferenci po uspešni izstrelitvi, nekoliko zaskrbljen tudi prvi mož podjetja Spacex Elon Musk. A kot kaže, je bila skrb odveč, saj je bilo videti optimalno, je pa res, da se lahko kakšna težava pokaže še v kasnejši analizi. V morju okoli 450 kilometrov od Cape Canaverala je čakala ladja GO Searcher, ki je pobrala kapsulo.





Tako se je danes kapsula odcepila od postaje:



Testni polet je do zdaj potekal po načrtih, z njim pa pridobivajo pomembne podatke, da bo plovilo varno za »demo 2« – to bo testni polet kapsule, v kateri bosta sedela astronavta Bob Behnken in Doug Hurley, ki se že dobro leto urita v obvladovanju nove tehnologije in različnih varnostnih sistemov.

Elon Musk z astronavtoma Bobom Behnkenom in Dougom Hurleyjem, ki bosta julija poletela z dragonom za človeško posadko. FOTO: Mike Blake/Reuters
Elon Musk z astronavtoma Bobom Behnkenom in Dougom Hurleyjem, ki bosta julija poletela z dragonom za človeško posadko. FOTO: Mike Blake/Reuters


Predvidoma bo »demo 2« potekal julija, če ne bo kakšnih večjih težav. Še pred tem bodo junija opravili test varnostnih sistemov med letom. Po predvidenem scenariju bodo minuto po vzletu, ko so plovila pod največjim aerodinamičnim pritiskom, aktivirali izstrelitev kapsule v izrednih razmerah. Dragon je opremljen z motorji superdraco, ki omogočajo hiter odlet v primeru težav. Takrat bodo uporabili obnovljeno kapsulo, ki je del trenutnega testiranja.

Tako Nasa kot podjetje Spacex se že veselita poleta s človeško posadko, saj se s tem začenja nova doba poletov astronavtov z ameriških tal. Zdaj letijo s preizkušenimi ruskimi raketami v kapsuli sojuz. Zanesljivo rusko tehnologijo je na twitterju pohvalil tudi Musk.



»Rusija ima odlično raketno tehnologijo in najboljše motorje, ki trenutno letijo. Da bi obstajala verzija nove rakete angara za ponovno uporabo, bi bilo odlično,« je zapisal v odzivu na članek, v katerem menijo, da rusko vesoljsko agencijo ogroža novi javno-zasebni ameriški program.

Nasa je za razvoj novega plovila za človeško posadko najela tudi Boeing, njihov starliner bo poletel aprila.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine