Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Beseda aids je kot Hitler – še zmeraj pritegne pozornost

Hiv je na neki način spremenil pravila igre v drugi polovici 20. stoletja. Zasenčil ga je – v negativnem smislu – šele covid.
Ko govorimo o hivu in aidsu, se ne pogovarjamo več o enaki bolezni kot v 80. in 90. letih. FOTO: Alexander Joe/AFP
Ko govorimo o hivu in aidsu, se ne pogovarjamo več o enaki bolezni kot v 80. in 90. letih. FOTO: Alexander Joe/AFP
18. 4. 2024 | 06:30
18. 4. 2024 | 11:43
12:54

V nadaljevanju preberite:

Ko je raziskovalcem na Nizozemskem pred kratkim uspelo iz okuženih celic odstraniti virus hiv, je zraslo upanje, da bi ljudje, ki živijo s hivom, lahko ozdraveli. Cilj Združenih narodov je končati epidemijo aidsa do leta 2030, dotlej pa ta ostaja ena od največjih javnozdravstvenih katastrof sodobnega sveta. Pri več kot polovici okuženih v Evropi virus še zmeraj odkrijejo prepozno. Leta 2022 so kljub 21 milijardam dolarjev, kolikor so samo v ZDA vložili v boj proti epidemiji hiva oziroma aidsa, na svetu postavili 1,3 milijona novih diagnoz.

Hiv oziroma aids od prvega znanega primera dalje ni bil samo zdravstveni, pač pa je še danes tudi sociološki, psihološki in antropološki fenomen. Poleg znanstvenikov oziroma zdravnikov so se z njim ukvarjali pisatelji, režiserji, filmski igralci in glasbeniki – tudi zato, ker je nekaj vidnih osebnosti iz industrije umetnosti umrlo za aidsom. Ameriški igralec Rock Hudson je julija 1985 kot prva znana osebnost v ZDA javno povedal, da ima aids. Njegovo priznanje je bilo svojevrstna točka preloma v javnem dojemanju epidemije.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine