Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Američani in Rusi mirijo strasti okoli luknjice na ISS

V skupni izjavi sta se prva moža ameriške in ruske vesoljske agencije zavezala, da se bosta vzdržala vsakršnih komentarjev in besed o možnih zaključkih preiskave.
Na zgornjem delu ruskega sojuza se je pojavila luknjica, ki ni predstavljala nevarnosti za ekipo, a vseeno dvignila ogromno prahu. FOTO: Nasa
Na zgornjem delu ruskega sojuza se je pojavila luknjica, ki ni predstavljala nevarnosti za ekipo, a vseeno dvignila ogromno prahu. FOTO: Nasa
S. S.
14. 9. 2018 | 12:18
14. 9. 2018 | 12:25
2:38
Prah okoli luknjice na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) se še ni polegel. Zdaj se je oglasil trenutni poveljnik postaje. »Nedvoumno lahko trdim, da trenutna ekipa ni imela s tem nič,« je v pogovoru za ABC News poudaril Drew Feustel. »Menim, da je sramotno, da bi kdorkoli izrekel, da je bila ekipa vpletena v to.«

Spomnimo: zgodba se je začela 29. avgusta, ko so zaznali padanje pritiska in puščanje zraka na ISS, dvomilimetrsko luknjo so našli v zgornjem delu ruskega sojuza, ki je parkiran na postaji. Ruska stran na čelu s prvim možem ruske vesoljske agencije je izjavila, da je bila luknjica izvrtana, zato se je začelo špekulirati o sabotaži, da je to naredil neuravnotežen astronavt, da je to naredila ameriška stran in podobno.

Ruski kozmonavt Sergej Prokopjev je luknjico zalepil s posebnim trakom in v videu pojasnil, da je na postaji vse mirno.

Očitno so besede ruske strani, da je luknjo naredil nekdo v vesolju, močno zbodle Feustela, saj je v pogovoru za ABC News pozval odgovorne, da pridejo zadevi do dna, saj to lahko »močno vpliva na celoten vesoljski program«. Pohvalil je tudi ekipo, kako se je dobro odzvala na situacijo, zaradi katere niso bili v nobenem trenutku ogroženi.

Na to temo sta skupno izjavo podala tudi prva moža obeh vesoljskih agencij, ki sta se prvič pogovarjala preko telekonference. Direktor Roscosmosa Dmitrij Rogozin je direktorju Nase Jimu Bridenstinu pojasnil, da so ustanovili posebno komisijo, ki ugotavlja vzroke puščanja zraka.

V skupni izjavi sta se zavezala, da se bosta vzdržala vsakršnih komentarjev in besed o možnih zaključkih preiskave. »Potrdila sta nujnost nadaljnjega tesnega skupnega sodelovanja med tehničnimi ekipami Nase in Roscosmosa, da bi ugotovili vzroke puščanja, in hkrati zagotovili normalno delovanje ISS. Oba se zavedata, da je celotna ekipa predana zagotavljanju varnosti na postaji in pri vseh parkiranih plovilih,« so sporočili iz Nase.

Dogovorila sta se še, da se bosta prvič v živo srečala oktobra na kozmodromu Bajkonur, ko bo proti postaji poletela sveža ekipa astronavtov in kozmonavtov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine