Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Župan Beograda pričakovano ostaja Aleksandar Šapić

Zanj je glasovalo 64 mestnih svetnikov, kolikor jih ima v 110-članski mestni skupščini koalicija okoli SNS.
Aleksandar Šapić. FOTO: Zorana Jevtic/Reuters
Aleksandar Šapić. FOTO: Zorana Jevtic/Reuters
STA
24. 6. 2024 | 16:41
24. 6. 2024 | 16:51
2:40

Na nedavno ponovljenih volitvah v Beogradu izvoljena skupščina je danes pričakovano za župana srbske prestolnice spet izvolila kandidata v Srbiji vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) Aleksandra Šapića. Zanj je glasovalo 64 mestnih svetnikov, kolikor jih ima v 110-članski mestni skupščini koalicija okoli SNS.

Šapić je po ponovni izvolitvi dejal, da bo zaupanje meščanov gradil na tistem, kar je naredil med svojim prejšnjim mandatom in zavrnil kritike opozicije. Župan Beograda je bil od leta 2022, zaradi neoblikovanja oblasti po decembrskih lokalnih volitvah pa od konca lanskega leta predsednik prehodnega mestnega organa do ponovitve volitev 2. junija letos, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Nekdanji uspešen vaterpolist, ki se je po koncu športne kariere podal v politiko, je bil najprej član Demokratske stranke (DS) in pomočnik beograjskega župana Dragana Đilasa, političnega nasprotnika srbskega predsednika Aleksandra Vučića, in tudi večkrat predsednik občine Novi Beograd. Pozneje je ustanovil desno nacionalistično stranko SPAS, ki jo je leta 2019 priključil Vučićevi SNS, od novembra 2021 pa je podpredsednik SNS.

Ksenofobne izjave in korupcija

Pogosto je bil izpostavljen kritikam opozicije zaradi spornih infrastrukturnih projektov, ksenofobnih izjav in korupcije ter tudi nepremišljenih izjav, v zadnjem času pa tudi zaradi nasprotovanja festivalu kulturne izmenjave mladih Srbije in Kosova Merdita.

Opozicijsko gibanje Začni spremembe (Kreni-Promeni), ki delo nove mestne skupščine bojkotira zaradi volilnih nepravilnosti, je danes proti Šapiću vložilo kazensko ovadbo zaradi poskusa kupovanja mandatov na volitvah. Svetnik gibanja Milan Ljutovac je povedal, da so mu po decembrskih volitvah, ko je bil izvoljen na listi Srbija proti nasilju, v SNS ponujali podkupnino za prestop v stranko, da bi imela večino za oblikovanje oblasti v Beogradu, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine