Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zelenski: Ukrajina želi v Rusiji vzpostaviti tamponsko območje

V luči intenzivnih spopadov, ki se nadaljujejo na vzhodu Ukrajine, je Zahod znova pozval k dobavi dodatnega orožja.
Volodimir Zelenski. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Volodimir Zelenski. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
STA
19. 8. 2024 | 07:46
19. 8. 2024 | 09:23
2:16

Ukrajina želi v ruski regiji Kursk vzpostaviti tamponsko območje, je v nedeljo o ukrajinskem vdoru na rusko ozemlje dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Obenem je v luči intenzivnih spopadov, ki se nadaljujejo na vzhodu Ukrajine, pozval Zahod k dobavi dodatnega orožja.

Ukrajinske sile so na rusko ozemlje nepričakovano vdrle pred nekaj manj kot dvema tednoma. Po zadnjih navedbah Kijeva Ukrajina nadzoruje več kot 80 krajev in 1500 kvadratnih kilometrov ozemlja v Kurski oblasti. V nedeljo je Kijev poročal o uničenju že drugega mostu v tej regiji, s čimer hočejo okrniti dobavne poti ruske vojske.

Po navedbah ruskih vojaških blogerjev so Rusiji zaradi uničenja mostov ostale omejene možnosti za prečkanje reke Sejm, Moskva pa navaja, da je zaradi tega motena evakuacija prebivalcev. Oblasti so v nedeljo zatrdile, da poskušajo ukrajinsko vojsko pri več naseljih potisniti nazaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: Genya Savilov/AFP
FOTO: Genya Savilov/AFP

Prvič navedel konkreten cilj vdora

Zelenski je v nedeljo v večernem nagovoru pohvalil ukrajinske vojake in prvič navedel tudi konkreten cilj njihovega vdora v Rusijo. »Ustvariti tamponsko območje na ozemlju agresorja,« je dejal. Obenem je ponovil poziv zahodnim zaveznicam k hitrejši dobavi orožja in streliva.

Rusija namreč na vzhodu Ukrajine stopnjuje pritisk na ukrajinsko vojsko, kjer so njene sile po navedbah obrambnega ministrstva zasedle še eno vas v Doneški oblasti. Gre za naselje Sviridonivka, 15 kilometrov od mesta Pokrovsk, ki leži na ključni poti za oskrbo ukrajinskih enot in mest na vzhodni fronti ter je že dolgo tarča ruske vojske.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine