Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

IAEA ni uspelo ugotoviti vzroka požara v nuklearki v Zaporožju

Strokovnjaki agencije ZN v nasprotju s trditvami ukrajinskih oz. ruskih uradnikov na pogorišču niso našli ne pnevmatik ne razbitin brezpilotnika.
FOTO: Olga Maltseva/AFP
FOTO: Olga Maltseva/AFP
STA
13. 8. 2024 | 10:23
13. 8. 2024 | 10:31
3:08

Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) še ni uspelo ugotoviti vzroka požara v jedrski elektrarni Zaporožje, ki je izbruhnil v nedeljo v hladilnem stolpu elektrarne na zasedenem jugu Ukrajine. Strokovnjaki agencije ZN v nasprotju s trditvami ukrajinskih oz. ruskih uradnikov na pogorišču niso našli ne pnevmatik ne razbitin brezpilotnika.

Vodja IAEA Rafael Grossi je povedal, da so si strokovnjaki IAEA v ponedeljek ogledali območje hladilnega stolpa. Po njegovih navedbah je malo verjetno, da je bil vzrok požara v spodnjem delu hladilnega stolpa elektrarne, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Med ogledom hladilnega stolpa je ekipa ugotovila, da je škoda najverjetneje nastala v notranjosti stolpa na ravni razdelilnika vode na višini približno deset metrov,« je pojasnil Grossi in dodal, da zaradi varnostnih zadržkov niso pregledali ravni razdelilnika vode ali dna hladilnega stolpa, vendar to še načrtujejo.

Požar ni vplival na jedrsko varnost

Grossi je zagotovil, da požar ni vplival na jedrsko varnost elektrarne, saj hladilni stolpi trenutno ne obratujejo in jih ne potrebujejo kot del mehanizma za hlajenje reaktorjev, ki so v stanju hladnega pogona.

Grossi je še pojasnil, da jim je uspelo pridobiti vzorce s požarišča, med drugim zažgano in staljeno plastiko. Obravnavali so tudi vonj s požarišča. Ker ni vseboval žvepla, domnevajo, da je zagorela plastika.

FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Po nedeljskem požaru v največji evropski jedrski elektrarni sta se tako Rusija kot Ukrajina za incident medsebojno obdolžili.

Po ruski različici dogodkov je požar povzročil ukrajinski bojni dron. Na ukrajinski strani je vodja vojaške uprave v Nikopolu, nedaleč od elektrarne, navajal neimenovane vire, da so Rusi v hladilnem stolpu zažgali avtomobilske gume.

IAEA med pregledom ni našla ne pnevmatik ne razbitin brezpilotnika, še navaja DPA.

Nesreča ni vplivala na varnost elektrarne, je zagotovil Grossi. »Ekipa je opravila nadzor sevanja na območju hladilnih stolpov in reaktorjev ter ni ugotovila povišane ravni sevanja,« je dejal.

Ruske sile so območje elektrarne zasedle kmalu po začetku invazije konec februarja 2022. Čeprav reaktorji odtlej praviloma mirujejo in ne proizvajajo elektrike, zahtevajo hlajenje.

Območje elektrarne je bilo zaradi neposredne bližine frontne črte že večkrat tarča obstreljevanja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine